Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Staropolski piernik 4 tygodniowy
Czas 35 minut
Porcji 16
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny /kostka/
- 1/2 litra miodu
- trzy jajka
- trzy płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- dwa opakowania przyprawy do piernika
- dowolne bakalie
Staropolski piernik 4 tygodniowy - sposób wykonania:
Staropolski piernik 4 tygodniowy jest nieporównywalny w smaku z żadnym innym piernikiem. Sekret polega na tym, że musi on być przygotowany na co najmniej 3 tygodnie (do czterech) przed pieczeniem a po upieczeniu jeszcze tydzień poleżeć aby zmiękł.
Gotowy piernik możemy przełożyć dowolną masą - orzechową, marcepanową lub zwykłą marmoladą.
Margarynę, miód i cukier roztapiamy na bardzo wolnym ogniu, mieszając często aby składniki nie przypaliły się. Po ich roztopieniu masę studzimy a gdy będzie zimna dodajemy - mieszając - kolejne składniki - jajka, mąkę, sodę letnie mleko, przyprawę do piernika - na końcu dodajemy bakalie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Następnie ciasto wkładamy do szklanego ( a jeszcze lepiej kamionkowego) naczynia, przykrywamy ściereczką (ściereczkę najlepiej przymocować wokół gumką recepturką) ewentualnie folią lub papierem. Naczynie odstawiamy w chłodne miejsce - piwnica, komórka lub z braku takiego miejsca ostatecznie może być lodówka.
Po 3 tygodniach (najmniej) ciasto wykładamy na blachę 9wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu piernik musi poleżeć kilka dni aby uzyskał swój właściwy piernikom efekt końcowy :)
Bardzo polecam :)
Prześlij przepis asieńka | 24-11-10 | Czytano: 18005 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Staropolski piernik 4 tygodniowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują