Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Surówka z białej kapusty
Czas 25 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg kapusty białej
pół główki czosnku
2 marchewki
1 szklanka oleju
3 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
Surówka z białej kapusty - sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do kapusty, mieszamy ją z solą i zalewamy olejem, czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do kapusty.
Składniki zalewy gotujemy, wrzącą zalewamy kapustę, odstawiamy do wystygnięcia.
W momencie gdy kapusta dobrze wystygnie czyli po kilku godzinach możemy ją konsumować chociaż najlepsza jest na drugi dzień. Kapustę po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (dobrze dysponować większym pojemnikiem np.wiaderkiem po kiszonej kapuście), w ten sposób mamy szybką i bardzo smaczną surówkę do obiadu na kilka dni :) Polecam !!
Ilość kapusty możemy zmniejszyć wg potrzeb, wówczas proporcjonalnie zmniejszamy też pozostałe składniki.
Polecamy także surówkę z czerwonej kapusty
Prześlij przepis mewa80 | 21-11-10 | Czytano: 107375 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Surówka z białej kapusty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują