ile min parzymy wedzona kielbaskie cz wklada sie do wrzacej wody czy zimnej
Jak kiełbasa jest dobrze uwędzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak :-).
Gotowac możemy jedynie świerzo zrobioną tzw "białą kiełbasę", którą wkłądamy do zimnej wody i na wolnym ogniu by się woda nie zagotowała "gotujemy" do czasu wypłynięcia kiełbasy na powierzchnię.
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa.
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbasą dokrajam sobie świeżego czosnku jak mam na to ochotę. Nie za każdym razem mam ochotę by mnie w język piekło.
Zrobiłam ostatnio swojską kiełbasę - ale bez peklosoli bo wtedy dopiero można powiedzieć że jest swojska i zdrowa, po co dodawać tej chemii? Mięso peklowało się w samej soli przez 24 godz, na drugi dzień zmieliłam a na 3 dzień uwędziłam - każdy się zachwycał smakiem - polecam używać tylko naturalnych składników jak sół, pieprz, czy czosnek
Olu, dlatego w przepisie masz 2 wersje. Jedną z peklosolą, a drugą ze zwykłą solą.
U mnie w domu tata nie dawał peklosoli, lecz szczyptę cukru (dla koloru) oraz majeranek( do wędzonej również) i ja tak robię.
Sól,pieprz,odrobina cukru nacieram pokrojone mięso i odstawiam na noc,następnego dnia dodaję majeranek, czosnek i odrobinę wody i dokładnie wyrabiam. Jest pyszna.
Tylko szkoda, że mięso nie jest prosto od gospodarza. Pamiętam z dzieciństwa surową podsuszaną, ale z sklepowego mięsa boję się robić.
Jak się dobrze rozejrzysz, to znajdziesz w swojej okolicy gospodarzy oferujących mięso. Tylko na ogół musisz kupić całego połówkę lub ćwiartkę i jest problem co zrobić z kilkoma kg różnego rodzaju mięsa i całą resztą słoniny kości itp. Z kupnego mięsa nie wędzimy np szynki, bo to sama woda, już jedynie schab się nadaje do wędzenia.
Witam,
Słyszałem że saletra i peklosól tak na prawdę to samo. W saletrze - tej używanej do peklowania- też jest azotan potasu, zresztą saletra TO ŚRODEK CHEMICZNY..
Pozdrówka
Jak świat światem pierwszy raz w życiu czytam , że kiełbasę parzy się w zimnej wodzie.Zawsze do wrzątku i 20 min w temp.75-80 stopni.
Do białej nie dodaje się pepekl soli , tylko zwykłą.
Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów na święta.
W przepisie nie masz napisane o wkładaniu białej kiełbasy do zimnej wody. To co piszesz jest komentarzem internauty. U nas w domu taką białą kiełbasę wrzuca się do ciepłej wody i gotuje tak by woda nie wrzała.
11 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Swojska kiełbasa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują