Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Szarlotka z budyniem
Czas 30 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 gram margaryny
- szklanka cukru
- 2 jajka
- cukier puder do dekoracji
Masa I:
- półtora kg jabłek
Masa II:
- 2 waniliowe budynie
- 3 szklanki mleka
Szarlotka z budyniem - sposób wykonania:
Szarlotka z budyniem to pyszne ciasto sprawdzone przez moją mamę. Zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier oraz jajka. Ciasto zostawiamy na 15 minut i dzielimy na 2 części.
Jedną część rozkładamy na wysmarowaną tłuszczem prostokątnej formie, a na niej układamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Ugotowany i gorący budyń wylewamy na jabłka. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy budyń.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 160-170 st.
Po upieczeniu cisto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis Kamiś | 26-07-10 | Czytano: 31120 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szarlotka z budyniem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują