Strona główna >> Desery >> Ciasta

Szarlotka z budyniem

Czas 30 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 gram margaryny
- szklanka cukru
- 2 jajka
- cukier puder do dekoracji

Masa I:
- półtora kg jabłek

Masa II:
- 2 waniliowe budynie
- 3 szklanki mleka

Szarlotka z budyniem - sposób wykonania:

Szarlotka z budyniem to pyszne ciasto sprawdzone przez moją mamę. Zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier oraz jajka. Ciasto zostawiamy na 15 minut i dzielimy na 2 części.
Jedną część rozkładamy na wysmarowaną tłuszczem prostokątnej formie, a na niej układamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka.

Ugotowany i gorący budyń wylewamy na jabłka. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy budyń.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 160-170 st.
Po upieczeniu cisto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij przepis

Kamiś | 26-07-10 | Czytano: 31120 razy | komentarzy [0]
Szarlotka z budyniem komentarz



Opinie i komentarze na temat Szarlotka z budyniem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Szarlotka z budyniem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje