Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Szarlotka z kratką
Czas 60 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
pół kostki masła
1/2 szkl. cukru
łyżka cukru waniliowego
jajko
Nadzienie szarlotki:
1 kg jabłek
garść prażonych orzechów włoskich
garść rodzynek namoczonych w rumie
łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
100 g dżemu morelowego
do posypania cukier puder
Szarlotka z kratką - sposób wykonania:
Do mąki dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz sól, mieszamy a następnie całość siekamy z zimnym masłem, gdy zrobią się grudki wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto które następnie chłodzimy przez 1 h w lodówce.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki, mieszamy.
Ciasto po wyjęciu dzielimy na 2 części - mniejszą i większą. Większą wałkujemy i przenosimy do tortownicy - wylepiamy jej dno i brzegi, następnie nakładamy farsz.
Z drugiej rozwałkowanej części wycinamy paseczki o grubości palca. Z paseczków układamy na jabłkach kratkę, ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i ostudzeniu środek ciasta smarujemy dżemem a brzegi posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis ~Gosc | 01-12-12 | Czytano: 12509 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szarlotka z kratką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują