Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Dziczyzna

Szaszłyki z dzika

Czas 35 minut Porcji 5 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

0,7 kg dziczyzny
0,3 kg boczku wędzonego
3 cebule
przyprawy:
zioła prowansalskie, vegeta, pieprz, przyprawa do dziczyzny
patyki do szaszłyków
olej

Marynata:
200 ml wina wytrawnego czerwonego
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy z gorczycą (ostra francuska)

Szaszłyki z dzika - sposób wykonania:

Dziczyzna jest mięsem dość chudym dlatego w szaszłykach zdecydowanie potrzebuje towarzystwa tłustszego, inaczej będzie sucha.
Dziczyznę kroimy na kawałki 1,5x1,5 cm (około), podobnie boczek, natomiast cebulę kroimy w plasterki.
Dziczyznę mieszamy z przyprawami, można zostawić ja w nich na godzinę, wtedy dobrze nimi przejdzie.

Na patyk od szaszłyka nabijamy - kawałek dziczyzny, boczek, cebulkę, starając się by obok dziczyzny był zawsze kawałek boczku.
Gotowe szaszłyki obsmażamy na rozgrzanym oleju ( na dość silnym ogniu) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy je marynatą (wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą). Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut.


Prześlij przepis

mewa80 | 29-07-10 | Czytano: 30617 razy | komentarzy [0]
Szaszłyki z dzika komentarz



Opinie i komentarze na temat Szaszłyki z dzika kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Szaszłyki z dzika prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje