Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Dziczyzna Szaszłyki z dzika
Czas 35 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
0,7 kg dziczyzny
0,3 kg boczku wędzonego
3 cebule
przyprawy:
zioła prowansalskie, vegeta, pieprz, przyprawa do dziczyzny
patyki do szaszłyków
olej
Marynata:
200 ml wina wytrawnego czerwonego
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy z gorczycą (ostra francuska)
Szaszłyki z dzika - sposób wykonania:
Dziczyzna jest mięsem dość chudym dlatego w szaszłykach zdecydowanie potrzebuje towarzystwa tłustszego, inaczej będzie sucha.
Dziczyznę kroimy na kawałki 1,5x1,5 cm (około), podobnie boczek, natomiast cebulę kroimy w plasterki.
Dziczyznę mieszamy z przyprawami, można zostawić ja w nich na godzinę, wtedy dobrze nimi przejdzie.
Na patyk od szaszłyka nabijamy - kawałek dziczyzny, boczek, cebulkę, starając się by obok dziczyzny był zawsze kawałek boczku.
Gotowe szaszłyki obsmażamy na rozgrzanym oleju ( na dość silnym ogniu) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy je marynatą (wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą). Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Prześlij przepis mewa80 | 29-07-10 | Czytano: 36224 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szaszłyki z dzika prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują