Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Szaszłyki z królika
Czas 75 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
1/2 kg combra z królika
200 ml jasnego sherry
oliwki zielone
garść tymianku
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków
ziemniaki:
1 kg ziemniaków
sól, pieprz, rozmaryn
oliwa
sałatka:
2 pomarańcze
50 ml jasnego sherry
25 ml jasnego octu sherry
sól, pieprz
Szaszłyki z królika - sposób wykonania:
Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Zalewamy je sherry i odstawiamy an godzinę do lodówki.
Tymianek zalewamy wrzątkiem, wrzucamy patyczki do szaszłyków.
Mięso po wyjęciu nabijamy na patyczki na przemian z oliwkami, grillujemy lub obsmażamy na patelni /na oleju/.
Ziemniaki myjemy, kroimy na ósemki, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Z pomarańczy wykrajamy filety, dodajemy sherry i ocet winny sherry, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe szaszłyki podajemy z pieczonymi ziemniakami i cząstkami pomarańczy.
Prześlij przepis mewa80 | 09-03-13 | Czytano: 19205 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szaszłyki z królika prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują