Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Szczawiowa z jajkiem

Składniki:

25 dag szczawiu (lub 1 słoiczek)
50 dag ziemniaków
łyżka masła
2 łyżki śmietany 22 %
2 kostki bulionu warzywnego
posiekany koperek i pietruszka
4 jajka gotowane na twardo

Szczawiowa z jajkiem - sposób wykonania:

Umyty szczaw dusić 10 minut na maśle, z kilkoma łyżkami wody. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, wlać 5 szklanek wody i kostki, gotować 15 minut (od czasu gdy woda zawrze). Następnie dodać uduszony szczaw i gotować jeszcze 5 minut, zupę zdjąć z ognia i zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku, posypać posiekana zieleniną. Do miseczek wykładamy ćwiartki jajka, zalewamy zupą.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 26-05-10 | Czytano: 5925 razy | komentarzy [0]
Szczawiowa z jajkiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz