Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka

Czas 15 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- udko lub ćwiartka z kurczaka
- 20 dkg ziemniaków
- 3 pomidory
- 200 ml śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, przyprawy do kurczaka

Szybki i prosty obiad z udka kurczaka - sposób wykonania:

Dziś z braku czasu zrobiłem na obiad bardzo proste, smaczne i szybkie w przyrządzeniu danie. Przedstawione proporcje są dla jednego mężczyzny lub 2 niejadków ;-)

Udko z kurczaka gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie przez około 25-30 minut.
Następnie obieramy ziemniaki i nastawiamy na gazie. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut - nigdy nie patrze na zegarek, sprawdzam po prostu widelcem co jakiś czas czy są już dobre.
Gdy udko i ziemniaki się gotują przyrządzamy surówkę. Najprościej przyrządzić z pomidora :-). Kroimy zatem dowolnie pomidora i zalewamy śmietaną. Wszystko mieszamy i dodajemy przypraw do smaku.

Po upływie 25-30 minut wyjmujemy z garnka udko kurczaka i smażymy z obu stron przez około 5 minut.
W międzyczasie odcedzamy ziemniaki - ja dodałem do nich śmietany, dzięki czemu nie są suche.

Proste, tanie i smaczne danie do przyrządzenia przez każdego. Oczywiście bez ziemniaków i mizerii byłoby jeszcze szybsze i prostsze. Czas przyrządzenia to około 15-20 minut. Na fotce efekt mojego dzisiejszego gotowania. Smacznego.

Udka możemy również przed smażeniem obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej, będą miały smaczną skorupkę.


Prześlij przepis

Kamiś | 07-08-10 | Czytano: 79405 razy | komentarzy [4]
Szybki i prosty obiad z udka kurczaka komentarz



Opinie i komentarze na temat Szybki i prosty obiad z udka kurczaka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

4 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Szybki i prosty obiad z udka kurczaka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-08-10 14:21

To nie udko tylko ćwiartka ;))

Autor
Tytul
2010-08-10 17:51

Masz rację to ćwiartka kurczaka :-)

Autor
Tytul
2012-01-10 16:37

Po co gotować kurczaka przed smażeniem? Traci smak i wartości odżywcze. Kurczak bardzo szybko jest gotowy, tylko podczas smażenia trzeba nakłówać i obracać żeby szybko doszedł. Po obsmażeniu dodać wody ale mało 2-3 łyżki żeby uzupełnić to co wyparowało i będzie bardzo smaczny.
Pozdrawiam

Autor
O kurczaku słów kilka
2012-01-10 19:35

Po co gotować kurczaka? Aby nie był surowy i nie używać do jego usmażenia tony oleju, a jedynie odrobinę. Nie wyobrażam sobie usmażyć /spalić/ surowego kurczaka!
Traci wartości odżywcze? Przepraszam bardzo kurczak to nie warzywo :-) Poza tym nie oszukujmy się czy kurczaka ugotujemy, ugrillujemy, upieczemy czy usmażymy - nie uzyskamy i nie stracimy żadnych wartości odżywczych - kupne kurczaki to pędzone COŚ, co po 7 tygodniach osiąga dojrzałość i wartość konsumpcyjną , czyli de facto nie ma nic prócz chemii!!!
Dla mnie kurczak smakuje ugotowany i obsmażony lub z rożna :-)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje