Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Szynka z buraczanym carpaccio
Czas 45 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,5 kg surowej szynki
marynata:
sól
4-5 ząbków czosnku
pieprz
2 łyżki musztardy francuskiej
1 szklanka wina czerwonego (wytrawne)
1/4 szklanki sosu sojowego
2 liście laurowe
ziela angielskie kilka ziaren
jałowiec kilka ziaren
2 łyżki trocin z drzew owocowych
Carpaccio buraczane:
3 buraki ugotowane w łupinach
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 szczypty kuminy (kminku)
garść rukoli
Szynka z buraczanym carpaccio - sposób wykonania:
Przepis na domową, wędzoną szynkę z buraczanym carpaccio z programu Ewa gotuje. Ewa Wachowicz krok po kroku przedstawia domowy sposób na Wielkanocną szynkę.
Szynkę obsypujemy i nacieramy składnikami marynaty, przenosimy do niewielkiej miski (tak aby szynka dobrze pokryła się składnikami marynaty zwłaszcza płynnymi), zalewamy winem i sosem sojowym, miskę szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na dobę lub nawet 2-3 dni aby dobrze przeszła marynatą. W trakcie marynowania dobrze jest szynkę obrócić kilka razy.
Następnie wyjmujemy ją osuszamy. Do garnka wsypujemy trociny, na to kładziemy sito lub folię aluminiową (podziurawioną widelcem), na to kładziemy szynkę i garnek wstawiamy na ogień, przykrywamy pokrywką i wędzimy około 20 minut.
W tym czasie robimy carpaccio, buraki obieramy i kroimy za pomocą tarki na bardzo cienkie plastry, plastry układamy na rukoli, zalewamy marynatą (ząbek czosnku, sól, pieprz, miód i pzoostałe).
Szynkę wyjmujemy z wędzarni i wkładamy do garnka z gorącą wodą, parzymy w zwykłym garnku przez 1,5 godziny. Wyjmujemy, podajemy z carpaccio.
Prześlij przepis ~Gosc | 15-04-11 | Czytano: 19169 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szynka z buraczanym carpaccio prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują