Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Tarta gruszkowa z kruszonką
Czas 75 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 10 zł
Składniki:
150 g mąki
3 łyżki oleju słonecznikowego
8 łyżek lodowatej wody
szczypta soli
3/4 kg gruszek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
50 g mąki
2 łyżki cukru
3 dag masła
łyżka miodu
5 dag posiekanych orzechów włoskich
Tarta gruszkowa z kruszonką - sposób wykonania:
Z mąki, lodowatej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto (dość szybko), następnie wylepiamy nim formę do tarty (wysmarowana tłuszczem), nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gruszki obieramy kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem.
Masło i miód roztapiamy na malutkim ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem i posiekanymi orzechami. Do niej kroplami dodajemy roztopione masło i miód, wszystko mieszamy widelcem aż powstanie kruszonka (kaszowata konsystencja).
Tartę wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy, lekko studzimy, na cieście układamy gruszki i posypujemy je kruszonką, ponownie wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Prześlij przepis mewa80 | 02-09-10 | Czytano: 6619 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tarta gruszkowa z kruszonką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują