Strona główna >> Desery >> Ciasta

Tarta gruszkowa z kruszonką

Czas 75 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność trudne Koszt: do 10 zł

Składniki:

150 g mąki
3 łyżki oleju słonecznikowego
8 łyżek lodowatej wody
szczypta soli

3/4 kg gruszek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
50 g mąki
2 łyżki cukru
3 dag masła
łyżka miodu
5 dag posiekanych orzechów włoskich

Tarta gruszkowa z kruszonką - sposób wykonania:

Z mąki, lodowatej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto (dość szybko), następnie wylepiamy nim formę do tarty (wysmarowana tłuszczem), nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Gruszki obieramy kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem.

Masło i miód roztapiamy na malutkim ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem i posiekanymi orzechami. Do niej kroplami dodajemy roztopione masło i miód, wszystko mieszamy widelcem aż powstanie kruszonka (kaszowata konsystencja).
Tartę wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy, lekko studzimy, na cieście układamy gruszki i posypujemy je kruszonką, ponownie wstawiamy do piekarnika na 50 minut.


Prześlij przepis

mewa80 | 02-09-10 | Czytano: 6132 razy | komentarzy [0]
Tarta gruszkowa z kruszonką komentarz



Opinie i komentarze na temat Tarta gruszkowa z kruszonką kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tarta gruszkowa z kruszonką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje