Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Terrina z ogórków

Czas 45 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ogórków wężowych
250 ml śmietany kremówki (30%)
1 białko
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
25 dag twarożku
40 dag kwaśnej śmietany
sól, pieprz
6 łyżeczek żelatyny
pęczek rzodkiewek

Terrina z ogórków - sposób wykonania:

Idealna na upalne dni, lekka i smaczna terrina z ogórków szklarniowych :)
Ogórki obieramy i drobno kroimy, dodajemy twaróg, gęstą śmietanę oraz pół pęczka koperku i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek.

Z kremówki ubijamy pianę, podobnie - w oddzielnym naczyniu - z białek. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy. Pianę z kremówki, pianę z białek i żelatynę mieszamy z masą twarogową.

Następnie dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Masę przekładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki.

Przed podaniem schładzamy całą noc w lodówce. Wyjmujemy z formy i kroimy plastry, można udekorować pietruszką.


Prześlij przepis

mewa80 | 22-07-10 | Czytano: 7744 razy | komentarzy [0]
Terrina z ogórków komentarz



Opinie i komentarze na temat Terrina z ogórków kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Terrina z ogórków prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje