Top 1: kolorowy zawrót głowy czywiście na początek przedstawimy Wam prosty przepis – w sumie pozostałe też będą proste i szybkie do przygotowania. Ale ta sałatka jest bardzo kolorowa i ma do tego ciekawy sos. Zacznijmy może od warzyw. Na drobną kostkę kroimy 3 papryki – każdą w innym kolorze. Wrzucamy do miski. Następnie dodajemy przekrojone na połówki pomidorki. Najlepiej wybrać te żółte i mocno czerwone. Obieramy ze skórki ogórka i kroimy go na cienkie plastry. Następnie, jak można się domyślić, należy dorzucić go do pozostałych składników. Czas na przygotowanie batatów. Potrzebujemy kilka sztuk, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną, a gdy się tak stanie obieramy je ze skórki i kroimy na kostkę i dodajemy do sałatki. Znowu wszystko mieszamy. Czas teraz na smaczny sos. Przygotujemy go na bazie bazylii. Potrzebujemy dwóch garści bazylii, a także kilku listków mięty i 4 ząbków czosnku. Dodajemy jeszcze 100 ml oliwy z oliwek i całość blendujemy. Taki sos dodajemy do naszych składników. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotowe. Smak jest wybitny. Czas więc spróbować.
Ten przepis może Was nieco zaskoczyć. Otóż przygotujemy sałatkę z owocami. Ale nie byle jakimi. Tutaj postawimy na owoce liofilizowane. Są zdrowe i smaczne. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Otóż owoce liofilizowane zachowują makroskładniki takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, ale również składniki mineralne. Odznaczają się również niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu choćby z suszonymi czy mrożonymi. Dlatego warto, a nawet trzeba je jeść. Skoro to już jasne to czas przejść do przygotowania takiej sałatki. Na początek wyciskamy dwa ząbki czosnku i dodajemy do i nich miękkie awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie gotujemy marchewki, pietruszki oraz seler. Po tym jak te warzywa zmiękną, kroimy je na małą kostkę. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę zieloną. Całość mieszamy. Przekładamy do miski i dorzucamy rukolę. Posypujemy pieprzem oraz niewielką ilością soli. Teraz wrzucamy dwie garści owoców liofilizowanych – wybór zależy od Waszych preferencji. Tak naprawdę można pozwolić sobie na wszystko. Dodajemy jeszcze awokado z czosnkiem i całość bardzo energicznie mieszamy. A potem czeka nas już tylko przyjemność jedzenia.
Nasz kolejny przepis także łatwo i szybko można przygotować. Potrzebujemy chipsy solone. Wrzucamy je do miski. Następnie na patelni smażymy filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę. W tym samym czasie gotujemy przez 20 minut pieczarki. Po tym czasie dodajemy je do mięsa i dorzucamy jeszcze kilka cebul pokrojonych w większą kostkę. Wszystko mieszamy i zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy przez 30 minut pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Gdy także bulion wyparuje całość przerzucamy do naszych chrupek i energicznie mieszamy. Oczywiście warto doprawić wcześniej filet z piersi. Do tego celu najlepiej użyć mieszanki ziół.
Zamiast dolewać wodę do mięsa czy warzyw, lepiej dodać bulion. Można go szybko i łatwo przygotować. Potrzebujemy jednego kurczaka, którego umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy do niego 2 udka z kaczki oraz pół kilograma wołowiny. Teraz czas na warzywa. Potrzebujemy kilogram marchewek, taką samą ilość pietruszek i selera. A także pół kilo opalanej cebuli i dwie sztuki pora. Zalewamy wszystkie składniki wodą, dodajemy sól, pieprz, pieprz czosnkowy i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem przez około 3 godziny na bardzo małym ogniu. Mięso możemy wykorzystać do krokietów czy też pierogów. Jeżeli jesteście wege, mięso zastąpcie dodatkiem 30 dag grzybów suszonych i 20 dag świeżych.
Artykuł partnerski.