Strona główna >> Desery >> Torty

Tort czekoladowo-czereśniowy

Czas 45 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 50 zł

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
2 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 jajka
6 łyżek cukru
kostka masła
2 łyżki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
kieliszek wódki
1 galaretka wiśniowa
czereśnie
gotowa polewa czekoladowa
ewentualnie bita śmietana do dekoracji

alkohol do skropienia biszkoptów

Tort czekoladowo-czereśniowy - sposób wykonania:

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, żółtka i wodę. Mąki mieszamy z proszkiem i kakao a następnie delikatnie z ubitą pianą. Wylewamy na tortownicę (natłuszczoną i wysypaną bułką tartą), pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem: rozpuszczamy czekoladę ( na parze aby się nie przypaliła)studzimy pilnując by nie zastygła całkowicie, jajka z cukrem ubijamy na parze, gdy masa będzie gęsta zestawiamy i studzimy wciąż ubijając. Masło ucieramy z masą jajeczną, kakao, czekoladę rozpuszczoną i alkoholem.

Rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Czereśnie (tylko dojrzałe, dorodne owoce)myjemy, drylujemy
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 części (każdy skrapiamy delikatnie alkoholem), 1 biszkopt smarujemy masą, na drugi kładziemy czereśnie (część zostawiamy do dekoracji) i zalewamy je tężejącą galaretką, przykrywamy trzecim i polewamy ją polewą czekoladową i ubieramy pozostałymi czereśniami i bitą śmietaną.

Czas przygotowania bez czasu pieczenia.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-06-10 | Czytano: 13660 razy | komentarzy [0]
Tort czekoladowo-czereśniowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort czekoladowo-czereśniowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort czekoladowo-czereśniowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje