Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Tort komunijny z kisielem
Czas 85 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
5 jajek
1 szklanka kisielu brzoskwiniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
750 ml mleka
6 łyżek kaszy manny
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
300 g masła
masa marcepanowa
migdały bez skórki
1 tabliczka białej czekolady
Tort komunijny z kisielem - sposób wykonania:
Tort komunijny z programu Ewa gotuje. Cukier wbijamy do miski, dodajemy jajka, ubijamy nad kąpielą wodną. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy masę i poza kąpielą dodajemy kisiel a następnie proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
500 ml mleka gotujemy a w 250 rozprowadzamy kaszę manną gdy mleko się zagotuje wlewamy kaszę i mieszamy energicznie. Gotujemy aż zgęstnieje, zdejmujemy i gdy masa jeszcze gorąca dodajemy cukier, mieszamy. Następnie masę studzimy.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce kaszy wciąż ucierając, do wyczerpania. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy (mikserem).
Gotowe, przestudzone ciasto dzielimy na 3 części. Masę również dzielimy na 3 części. Placki przekładamy masą, również masą dekorujemy wierzch i boki tortu.
Z masy marcepanowej wyciąć krążek, ułożyć na torcie, z pozostałości wycinamy listki. Migdały przylepiamy za pomocą białej czekolady. Boki tortu dekorujemy posiekanymi migdałami.
Prześlij przepis asieńka | 26-02-11 | Czytano: 47032 razy | komentarzy [10]
10 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort komunijny z kisielem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują