Strona główna >>
Desery >>
Torty Tort Malakoff
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
250 g podłużnych biszkoptów
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
kostka masła
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
pół szklanki białego wina
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru
Dodatki:
dżem porzeczkowy
bita śmietana
gotowe czekoladowe ozdoby
płatki migdałowe
Tort Malakoff - sposób wykonania:
Przepis na słynny tort po francusku, bez pieczenia, idealny na urodziny.
Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu aż się skończy.
W tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy połowę biszkoptów.
Mieszamy ze sobą składniki ponczu, jego połową nasączamy biszkopty. Migdały prażymy na patelni. Dżem rozsmarowujemy na biszkoptach, na dżem kładziemy 1/3 kremu i posypujemy 1/3 migdałów.
Na to kładziemy ponownie biszkopty - poncz - dżem - krem(1/3)- migdały (1/3). Całość wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu, migdałami posypujemy boki tortu, ponadto tort dekorujemy bitą śmietaną i ozdobami czekoladowymi wg gustu :)
Prześlij przepis mewa80 | 07-07-10 | Czytano: 43147 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort Malakoff prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują