Strona główna >>
Dania główne >>
Dla dzieci Tort motyl
Składniki:
Biszkopt:
5 czubatych łyżek cukru
5 łyżek maki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 jajka
tabliczka czekolady
1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
Krem:
1 torebka budyniu waniliowego
2 niepełne szklanki mleka
3/4 kostki masła
6 dag posiekanych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 szklanki śmietany 30%
fix do śmietany
dowolne owoce do dekoracji
2 rurki z kremem lub bez
Tort motyl można zrobić z samą bitą śmietaną (wystarczy nam około 1,2 litra), do śmietany można dodać fix lub 2 kolorowe galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody i przestudzone. Będzie prościej a równie smacznie!
Tort motyl - sposób wykonania:
Mleczna czekoladę połamać, oddzielić białka od jajek i ubić z nich pianę z 3 łyżkami zimnej wody, ubijając wsypywać cukier, dodać żółtka, lekko wymieszać, mąki połączyć ze sobą i z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wsypać pokruszoną mleczną czekoladę i wymieszać, ciasto przełożyć do formy (24 cm), piec 25 minut w temp 175 stopni C. Przestudzić.
Ugotować budyń, przelać go do miski i przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
Wystudzić.
Migdały zrumienić na patelni i również przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu, a następnie migdały, biszkopt przekroić na 3 części, połową kremu budyniowego posmarować jeden placek przykryć drugim plackiem, posmarować go pozostałym kremem i przykryć następnym plackiem.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno. Tort przekroić na pół wzdłuż i odwrócić połowy, tak by tworzyły skrzydła. Wierzch i boki tortu posmarować śmietana i udekorować owocami, tworząc z rurek czułki motyla.
Prześlij przepis mewa80 | 25-05-10 | Czytano: 35248 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort motyl prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują