Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort orzechowy

Czas 85 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 jajek
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów

masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu

Tort orzechowy - sposób wykonania:

Tort orzechowo migdałowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia oraz pokruszonymi biszkoptami. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.

Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.


Prześlij przepis

mewa80 | 18-12-10 | Czytano: 88972 razy | komentarzy [7]
Tort orzechowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort orzechowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

7 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort orzechowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-09-15 21:31

ten tort orzechowy jest nie dobry zle sa podane skladniki

Autor
Tytul
2012-09-16 9:14

Nie spotkałam się z przepisem Ewy Wachowicz, w którym byłyby źle dobrane - podane skłądniki. Nie zwalaj winy :-) słabej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.

Autor
Tytul
2014-03-13 9:57

Może faktycznie wychodzi nie dobry , bo nie podano ilości cukru do ciasta , sam cukier wanilinowy to za mało.

Autor
KASIA
2019-12-23 15:42

PYSZNY....ROBIĘ GO JUŻ KOLEJNY RAZ

Autor
Bea
2020-12-06 17:48

Robilam i jest super. Cukru nalezy dac 200g.

Autor
mewa80
2020-12-07 18:09

BEA dzięki za opinię. Z cukrem to kwestia gustu. Przepis jest sprzed 10 lat, od tego czasu ograniczamy sól i cukier w potrawach, więc to co kiedyś było normą dziś wydaje się za słodkie bądź za słone.

Autor
Ania
2023-10-27 18:45

Ten przepis można zmienić, nie dając ani mąki ani oliwyjak również bez proszku do pieczenia.Żółtka z cukrem pianą z białek ubitych oraz zmielone orzechy włoskie , ew.trochę soku z cytryny i garść biszkoptów zmielonych , wystarczy..Przełożyć można również masąkawową

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje