Strona główna >> Desery >> Torty

Tort Sachera

Składniki:

15 dag mąki
15 dag masła
15 dag czekolady
15 dag dżemu morelowego
6 jajek
cukier waniliowy
łyżka masła


Polewa:
20 dag cukru pudru
łyżka masła
5 dag kakao
2 łyżki słodkiej śmietanki

Tort Sachera - sposób wykonania:

Przepis na słynny tort wiedeński.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na parze, białka oddzielamy od żółtek, masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, dodając w trakcie ucierania po jednym żółtku i stopniowo ostudzoną lecz płynną czekoladę.

Z białek obić pianę, dodać cukier puder (5 dag) i połączyć z masą czekoladową.
Ciasto wyłożyć do tortownicy posmarowanej łyżka masła, piec 60 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć, przekroić na pół i przełożyć dżemem.

Składniki polewy rozgrzać w rondelku, mieszać aż się połączą, gorącą polewę rozprowadzić na torcie, po zastygnięciu można udekorować bakaliami i owocami.


Prześlij przepis

mewa80 | 25-05-10 | Czytano: 21583 razy | komentarzy [0]
Tort Sachera komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort Sachera kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort Sachera prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje