Strona główna >>
Desery >>
Torty Tort urodzinowy
Składniki:
1,5 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru kryształu
2 torebki cukru waniliowego
8 jajek
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
skórka z cytryny
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru
2 białka
4 łyżki soku z pomarańczy
czerwony barwnik spożywczy
Tort urodzinowy - sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym całym jajku. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Formę w kształcie serca (poj. 2,7 litra) nasmarować tłuszczem, a potem napełnić ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni 65-70 minut. Białka z cukrem pudrem ubić na lukier gęsty. Odłożyć 6-7 łyżek, przykryć. Resztę lukru wymieszać z 4 łyżkami soku z pomarańczy. Dokładnie posmarować nim ciasto i odstawić
i czekać aż lukier zastygnie. Odłożony lukier wymieszać z czerwonym barwnikiem. Na zastygłej masie lukru wykonać szprycą dekoracje i napisy.
Prześlij przepis ~Gosc | 08-05-08 | Czytano: 64358 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort urodzinowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują