Strona główna >>
Desery >>
Torty Tort z jabłkami
Czas 65 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
8 łyżek maki pszennej tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
9 łyżeczek gorącej wody
1 kg jabłek
budyń śmietankowy
pół litra śmietany 30%
Tort z jabłkami - sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wodę, miksujemy i studzimy. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy z żółtkami. Z białek ubijamy pianę, dodajemy 3 łyżki cukru, dodajemy to do masy.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Jabłka obieramy, kroimy, prażymy z 3 łyżkami wody. Budyń rozprowadzamy w pół szklanki wody (i resztą cukru), dodajemy do jabłek, gotujemy. Jabłka wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim, studzimy, na wierzch drugiego wykładamy bitą śmietanę i 3 biszkopt. Dekorujemy wg uznania.
Prześlij przepis mewa80 | 11-08-10 | Czytano: 10003 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują