Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Tort ziemniaczany
Czas 85 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt:
pół k ziemniaków ugotowanych i zmielonych
10 jajek
pół kg cukru pudru
sok z połowy cytryny
10 dag kakao
masa orzechowa:
6 łyżek mleka
20 dag cukru pudru
25 dag zmielonych orzechów
kostka masła (200 g)kieliszek rumu
masa czekoladowa:
2 całe jajka
szklanka cukru kryształ
pól szklanki gorącego mleka
kostka masła
10 dag kakao
kieliszek rumu
Tort ziemniaczany - sposób wykonania:
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem, gdy masa będzie jak puch dodajemy ziemniaki, sok z połowy cytryny i 10 dag kakao, miksujemy na gładką masę. Na koniec masę łączymy z białkami i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Masa orzechowa:
Mleko wlewamy do garnka, gotujemy, dodajemy cukier i orzechy, mieszamy chwilę gotujemy po czym studzimy. Masło ucieramy an puch, dodajemy po łyżce masy orzechowej, gdy się połączą dodajemy spirytus. Mieszamy.
Masa czekoladowa:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, gotujemy na ogniu mieszając do momentu aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo masę jajeczną, potem dodajemy kakao i rum.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszy place kładziemy całą masę orzechową, na drugi zaś masę czekoladową. Wierzch i boki również smarujemy masą czekoladową. Dekorujemy wg uznania.
Prześlij przepis asieńka | 12-02-11 | Czytano: 14577 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort ziemniaczany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują