Strona główna >>
Desery >>
Naleśniki Tortilla z kurczakiem
Czas 45 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki smalcu
około pół łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody
Farsz:
1 filet z kurczaka
duża cebula
30 dag pieczarek
kukurydza konserwowa
kapusta pekińska
przyprawy
Sos czosnkowy:
w proporcjach pół na pół - majonez, śmietana lub jogurt naturalny, zioła prowensalskie, 3 ząbki czosnku
Tortilla z kurczakiem - sposób wykonania:
Ciasto:
Do mąki dodajemy smalec i sól, stopniowo dodajemy wodę cały czas wyrabiając (można użyć miksera), połączyć składniki dokładnie formując kulę. Odstawiamy je pod przykryciem na około godzinę, po upływie tego czasu podzielić ciasto na równe części, rozwałkować na cienkie placki, smażymy na rozgrzanej patelni o grubym dnie, bez oleju, przez około 30 sekund (następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne pół minuty). Otrzymane placki trzymamy chwile w ściereczce ( nie będą się łamały przy zawijaniu ).
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy z ulubionymi przyprawami na patelni, cebulę siekamy w drobna kostkę, pieczarki i cebulę smażymy oddzielnie, doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy sos mieszając składniki, wyciskamy do niego ząbki czosnku.
Tortille smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, nakładamy poszatkowaną kapustę pekińską, osączoną kukurydzę, cebulę, pieczarki i kawałki kurczaka. Podajemy zawinięte w rulon w całości lub przecięte, można dodatkowo polać je sosem czosnkowym na zewnątrz.
Prześlij przepis mewa80 | 06-05-10 | Czytano: 11402 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tortilla z kurczakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują