Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wołowina Tradycyjne zrazy wołowe
Czas 55 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg wołowiny
20 dag boczku
musztarda
3 kiszone ogórki
3 cebule
sól, pieprz
szklanka bulionu wołowego
olej do smażenia
Tradycyjne zrazy wołowe - sposób wykonania:
Wołowinę pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić sola i pieprzem.
Cebule obrać, pokroić w piórka, ogórki obrać, pokroić w słupki.
Każdy plaster smarujemy z jednej strony musztardą, na to kładziemy plaster boczku oraz jeden słupek ogórka 9czyli jego ćwiartkę) i parę piórek cebuli (jeśli wcześniej posypiemy ją solą zmięknie i będzie się dobrze zwijać).
Plaster mięsa zwijamy i spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni, każdego zraza obsmażamy na silnym ogniu po czym przekładamy do rondla, zrazy zalewamy gorącym bulionem (może być z kostki), dodajemy pozostałą cebulę (pokrojoną w kostkę). Zrazy dusimy aż zmiękną, 40-60 minut.
Sos spod zrazów możemy zaprawić koncentratem i śmietaną.
Prześlij przepis asieńka | 29-11-10 | Czytano: 43452 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tradycyjne zrazy wołowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują