Strona główna >> Dania główne >> Drób

Udka pieczone w zalewie

Czas 85 minut Porcji 5 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

5 udek kurczaka
50 dag pieczarek
2 cebule
2 papryki
olej do obsmażenia udek

Zalewa:
10 łyżeczek cukru
15 łyżeczek wody
10 łyżeczek maggi
12 łyżeczek octu winnego
oraz:
słoiczek przecieru pomidorowego

Udka pieczone w zalewie - sposób wykonania:

Udka myjemy osuszamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, po czym dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz w paski paprykę. Warzywa dusimy parę minut aż "zmiękną", po czym zdejmujemy z ognia.
Składniki zalewy zagotowujemy, ja zamiast cukru dałam tyle samo łyżeczek miodu następnie dodajemy przecier pomidorowy.
Tak przygotowaną zalewa polewamy udka kurczaka znajdujące się w naczyniu. Na wierzch wykładamy warzywa.
Całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach, 50 minut pod przykryciem, na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrywkę aby danie troszkę się zarumieniło (ja być może nieco przesadziłam z tym zarumienieniem ;), niemniej danie godne polecenia, kurczaczek wyszedł mniamuśny) .


Prześlij przepis

mewa80 | 25-10-10 | Czytano: 8630 razy | komentarzy [0]
Udka pieczone w zalewie komentarz



Opinie i komentarze na temat Udka pieczone w zalewie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Udka pieczone w zalewie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje