Strona główna >>
Dania główne >>
Drób Udka pieczone z rodzynkami
Czas 60 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
5 pałek z kurczaka
torebka ryżu
1 cebula
suszone morele
rodzynki - po małej garści
łyżka masła
pieprz, sól, olej do smażenia
Udka pieczone z rodzynkami - sposób wykonania:
Kurczaka opłukać, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju - odłożyć. Cebulę posiekać w kostkę, przesmażyć na oleju, do cebuli włożyć udka oraz wcześniej przelane wrzątkiem - morele i rodzynki (morele pokroić), całość zalać wodą, dusić około pół godziny.
Ryż ugotować na półtwardo, wyłożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na niego położyć kurczaka całość zalewając sosem z jego duszenia, piec 20 minut w temperaturze 150 stopni (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).
Prześlij przepis mewa80 | 21-06-10 | Czytano: 9173 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Udka pieczone z rodzynkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują