Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Cielęcina Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym
Czas 65 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,2 kg cielęciny lub schabu bez kości
sól, pieprz
pół szklanki wody
1 puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym)
5 łyżek kaparów
6 filecików anchois
pół szklanki majonezu
sok z połowy cytryny
pieprz do smaku
kapary, natka pietruszki do dekoracji
Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym - sposób wykonania:
Przepis z programu Ewa Gotuje, Vitello Tonnato to tradycyjna włoska potrawa, pieczeń z mięsa w pysznym sosie.
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Następnie mięso podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na którą najpierw wlewamy łyżkę oliwy. Gdy mięso obsmażymy z każdej strony, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy pół szklanki wody, po czym również wlewamy ją do naczynia (wymywamy w ten sposób smak mięsa). Mięso pieczemy godzinę w 200 stopniach pod przykryciem.
Sos: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz, raczej nie solimy ponieważ może być słony od kaparów i majonezu. Jeśli wzięliśmy do potrawy tuńczyka w sosie własnym, należy w tym momencie dodać też 2 łyżki oliwy z oliwek.
Mięso po wystudzeniu kroimy w cienkie plastry. Podajemy z sosem udekorowane pietruszką i kaparami.
Prześlij przepis asieńka | 08-03-11 | Czytano: 34076 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują