Strona główna > > Porady kulinarne

Waga kuchenna - jaką wybrać do swojej kuchni

Wagi kuchenne to dobre narzędzia umożliwiające na dokładne określanie produktów konsumpcyjnych, ułatwiając gotowanie oraz pieczenie. Prawidłowa waga mechaniczna lub elektroniczna musi być jednoznaczna, praktyczna, jednak również bezpieczna. Mnóstwo rodzajów dostępnych na rynku ma rozwinięte funkcje, jakie zauważą osoby będące na diecie, cukrzycy, jednak również owe dokładnie realizujące kucharskie przepisy.

Waga kuchenna – dane zasadnicze

Waga kuchenna ma wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Jest zwłaszcza pomocna podczas gotowania, kiedy mamy podane dane wartości elementów. Narzędzie przyda się też wszystkim, jacy są teraz na diecie, natomiast regularne pokarmy powinny mieć pewną ilość gramów. Na rynku odnajdziemy zwłaszcza dwa typy wag – mechaniczne i elektroniczne. Owe pierwsze są niezwykle proste w obsłudze, natomiast ich ceny rozpoczynają się już od pięciu złotych. Należałoby natomiast podkreślić, iż manualne narzędzie do ważenia nie jest dokładne.


Mechaniczna lub elektroniczna? Jaką wagę dobrać?

Decydując się na zakup wagi kuchennej, stajemy przed doborem wagi mechanicznej czy elektronicznej. Działanie standardowej wagi mechanicznej opiera się na ciężarze związanym ze wskazówką. Wystarczy ułożyć dobrany artykuł na wbudowanej misie lub płytce, aby wskaźnik przedstawił nam, ile waży poszczególny składnik. Przeważnie wagi mechaniczne podkreślają wagę z precyzją do 10 g. Największą wartością tego rodzaju narzędzia jest to, iż nie potrzebuje ono baterii ani prądu, natomiast co za tym idzie – jest zawsze gotowe do zastosowania.


Waga elektroniczna zintegrowany na płaski ciężarek, natomiast efekt ważenia określany jest na wyświetlaczu LCD. Narzędzie wspierane jest alternatywnymi bateriami. Model elektroniczny zapewnia nam dokładność do 1-2 g. Poszczególne rodzaje mają szansę rozliczania wagi na kalorie, funkcję tarowania i mierzenie pojemności płynów. Im więcej funkcji, tym narzędzie jest droższe. Ceny zaczynają się od 30 złotych wzwyż, dlatego sprawdź wagi kuchenne dostępne w sklepie i wybierz odpowiednią.


Zakres oraz precyzja pomiaru

Zasada jest prosta – im większy rozmiar ważenia oraz precyzja pomiaru, tym lepiej. Normalna waga kuchenna zapewnia zważenie artykułów o wadze od 10 do 5 kilogramów. Gdy idzie o precyzję pomiaru, odpowiednio, gdy będzie ona kursować około 1-5 g. Taką staranność zapewnić mogą tylko wagi elektroniczne – znane także parę lat temu mechaniczne rodzaje stopniowo przechodzą do lamusa. Podczas doboru wagi należałoby zwrócić także uwagę na pozostałe funkcje. Gdy już ustalimy, do czego nam się w kuchni przyda, to sprawdźmy czy dane rodzaje mają specjalne udogodnienia.

Artykuł partnerski



~Gosc | Czytano 593 razy | 21-12-2020 |



Ewa gotuje