Strona główna >> Desery >> Ciasta

Walentynkowy deser

Czas 50 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

spód:
300 g herbatników
małe opakowanie nutelli
łyżka masła
szczypta cynamonu

masa:
2,5 szklanki jogurtu naturalnego
250 g naturalnego serka kremowego
pół szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

2 galaretki truskawkowe

Walentynkowy deser - sposób wykonania:

Bardzo smaczny deser który z powodzeniem można przyrządzić na walentynki.
Herbatniki miażdżymy, łączymy je z nutellą i masłem oraz cynamonem tak aby wszystko się dobrze ze sobą sklepiło i połączyło.
jeśli chodzi o foremki to możemy zrobić ciasto w prostokątnej a następnie wyciąć serca za pomocą ostro zakończonej foremki, oczywiście robimy to wówczas gdy ciasto bardzo dobrze zastygnie. Ewentualnie możemy kupić foremki w kształcie serduszka (najlepiej sylikonowe) i wówczas nie trzeba będzie wycinać (warstwy układamy w poszczególnych foremkach).
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić, cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Żelatynę dodajemy do jogurtu dodajemy też cukry oraz serek kremowy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do jogurtu.
Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dnie formy układamy spód, następnie układamy polowe lekko już tężejącej masy jogurtowej, na masę wylewamy połowę tężejącej galaretki, na to ponownie masę jogurtową, całość zalewamy galaretką.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 14-02-11 | Czytano: 21775 razy | komentarzy [0]
Walentynkowy deser komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje