Grzyby suszone są znane i cenione na całym świecie. Cieszą się wielką popularnością nie tylko w kuchni. Wiele gatunków grzybów jadalnych zalicza się do superfoods, czyli wyjątkowo cennych naturalnych produktów spożywczych. Do najbardziej popularnych należą pieczarki, orientalne shitake oraz znany z polskich lasów borowik. Jakie są walory odżywcze grzybów suszonych?
Świeże grzyby, zbierane ręcznie w optymalnym momencie procesu dojrzewania są najpierw dokładnie czyszczone. Następnie kroi się je w plastry lub kawałki. Pokrojone grzyby są delikatnie suszone w niskich temperaturach 40 - 60°C. Taki sposób obróbki termicznej gwarantuje zachowanie cennych składników oraz unikalnego aromatu i skoncentrowanego smaku.
Suszone grzyby przed wykorzystaniem w kuchni należy zalać dużą ilością wrzątku. Po napęcznieniu, trwającym zazwyczaj kilkanaście minut trzeba je dokładnie odsączyć. Borowik suszony powinien być moczony około godziny. Woda z moczenia grzybów jest pełna ich aromatu i po przecedzeniu można ją również wykorzystać. Po przelaniu przez szmatkę lub filtr do kawy otrzymuje się czysty wywar, który nadaje się do zup lub sosów, można go także przechować w zamrażarce.
Suszone grzyby mają średnią zawartość błonnika ok. 20-35%, w zależności od rodzaju grzyba. Zawartość surowego białka wynosi 15-25% w 100 gramach, co sprawia, że suszone grzyby nadają się do wzbogacenia diety niskowęglowodanowej. Ze względu na wysoką zawartość białka są cenione przez wegetarian i wegan. Warto pamiętać, żeby suszone grzyby powinno kupować tylko od sprawdzonych dostawców. Renomowane firmy, takie jak Przetwórnia Grzybów “Seweryn” pozyskują grzyby z czystych ekologicznie terenów, dlatego nie zawierają metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.
Grzybem cieszącym się wielkim uznaniem w Polsce jest borowik. Suszony zawiera aż 2000 miligramów potasu na 100 gramów i doskonale reguluje równowagę płynów w organizmie. Wspiera także pracę nerek. Suszone borowiki zawierają dużo fosforu, ważnego dla zdrowia zębów i kości. W 100 gramach suszonych borowików znajduje się około 8, 5 miligramów żelaza. To powód, aby wegetarianie, a przede wszystkim weganie, włączali je w skład swojej diety. Borowiki pomagają zapobiegać niedoborom żelaza, dostarczają ponadto dużo białka. Mają go aż 30 gramów w 100 gramach. Nawet niewielka porcja borowików (150 gramów) zawiera w przybliżeniu zalecaną dzienną dawkę witaminy D. Przyjmowanie tej witaminy w pożywieniu jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym.
Artykuł partnerski.