Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Warzywa solone na zimę
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 kg marchwi
80 dag selera (korzeń)
80 dag pietruszki (korzeń)
20 dag natki pietruszki
20 dag natki selera
30 dag pora
25 dag cebuli (można nie dawać)
60 dag soli
Warzywa solone na zimę - sposób wykonania:
Jeśli nie mamy warunków do przechowywania warzyw oraz mamy mało miejsca w zamrażalce możemy przygotować włoszczyznę soloną w słoikach.
Marchew, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki drobno siekamy, pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebule obieramy kroimy kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, zasypujemy solą na całą noc. Następnie mieszamy i przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy. Dla pewności można nalać na nakrętkę 5ml mocnego alkoholu podpalić i szybko zakręcić słoik. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 15-10-10 | Czytano: 23389 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Warzywa solone na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują