Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Warzywa solone na zimę

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 kg marchwi
80 dag selera (korzeń)
80 dag pietruszki (korzeń)
20 dag natki pietruszki
20 dag natki selera
30 dag pora
25 dag cebuli (można nie dawać)
60 dag soli

Warzywa solone na zimę - sposób wykonania:

Jeśli nie mamy warunków do przechowywania warzyw oraz mamy mało miejsca w zamrażalce możemy przygotować włoszczyznę soloną w słoikach.
Marchew, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki drobno siekamy, pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebule obieramy kroimy kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, zasypujemy solą na całą noc. Następnie mieszamy i przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy. Dla pewności można nalać na nakrętkę 5ml mocnego alkoholu podpalić i szybko zakręcić słoik. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 15-10-10 | Czytano: 23389 razy | komentarzy [2]
Warzywa solone na zimę komentarz



Opinie i komentarze na temat Warzywa solone na zimę kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Warzywa solone na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Ela
2015-09-21 11:54

warzywa na zime

Autor
Marta
2016-07-17 16:31

takie warzywa robię co roku,ale bez pora i pietruszki,mieszam z solą i natychmiast nakładam do słoików żeby nie puściły soku,każdą nakrętke smaruję spyrytusem i podpalam ,z ogniem zakręcam,gwarantuję ze przechowam do następnej zimy ,a robię ponad 26 słoikow 1 l

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje