Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Wątróbka smażona z jabłkami
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
60 dag wątróbki wieprzowej (lub cielęcej)
szklanka mleka
łyżka masła
5 łyżek oleju
sól, mielona słodka papryka, tymianek
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
4 winne jabłka
majeranek
Wątróbka smażona z jabłkami - sposób wykonania:
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w plastry, moczymy w zimnym mleku przez kilka minut, odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła smażymy wątróbkę z obu stron przez 4 minuty. Zrumienione plastry oprószamy solą i papryką oraz roztartym tymiankiem, zalewamy winem i dusimy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
W tym czasie obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, podsmażamy na oliwie, posypujemy majerankiem, dbając by nie wystygły.
Na porcjach wątróbki układamy ćwiartkę jabłka, podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Prześlij przepis ~Gosc | 17-05-10 | Czytano: 8948 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wątróbka smażona z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują