Strona główna > > Porady kulinarne

Więcej niż kofeina - co jeszcze daje nam picie kawy?

Kawa kojarzy się przede wszystkim z zastrzykiem energii, tak potrzebnym zwłaszcza o poranku. Jej regularne picie może jednak przynieść także wiele innych korzyści dla zdrowia. Jak kawa wpływa na ludzki organizm?

Kawa pełna antyoksydantów

Kawa zawiera wiele antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu organizm może pozbyć się toksyn i ochronić przed szkodliwym działaniem utleniaczy odpowiedzialnych za procesy starzenia czy rozwój nowotworów. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób tego typu, optymalnym jest spożywanie od 1 do 5 filiżanek kawy codziennie. Jeszcze niedawno panowało przekonanie, że takie ilości tego czarnego, aromatycznego napoju wpływają niekorzystnie na działanie układu nerwowego. Jest to jednak prawda jedynie w przypadku osób, u których zdiagnozowano problemy z ciśnieniem lub inne choroby przewlekłe. Ludzie zdrowi mogą pić nawet kilka porcji kawy dziennie bez obawy o jej wpływ na organizm. W razie pojawienia się objawów lub nasunięcia jakichkolwiek pytań warto skonsultować się z lekarzem, który odpowie na wszelkie pytania zgodnie ze swoją fachową wiedzą.


Kawa a odchudzanie

Czarna kawa, bez żadnych dodatków, nie ma kalorii. Zawarta w niej kofeina wpływa natomiast na przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. To właśnie dlatego składnik ten pojawia się m.in. w popularnych odżywkach dla sportowców, polecanych zwłaszcza podczas redukcji. Trzeba jednak pamiętać, by parzyć kawę czarną – bez mleka, cukru czy innych dodatków. W innym przypadku jedna porcja napoju może zawierać nawet kilkaset kalorii.


Warto rozważyć kupno urządzeń, jakimi są ekspresy do kawy. Dzięki nim można przygotować pyszny napój, bez fusów. Znajdziesz je m.in. w sklepie Nespresso. To dobre rozwiązanie dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z czarną kawą. To właśnie taki napój można zaparzyć w większości ekspresów. Jest on bazą do bardziej skomplikowanych przepisów.


Substancje odżywcze zawarte w kawie

Kawa jest pełna cennych substancji odżywczych, pomimo braku jakichkolwiek kalorii. Wśród nich można wyróżnić przede wszystkim duże ilości potasu. Oprócz niego w ziarnach kawy znajduje się też magnez, wapń i sód. Dokładny skład zależy przede wszystkim od tego, w jakich warunkach wzrastają rośliny i jak wygląda proces ich palenia.


Kawa a koncentracja

Kawa pomaga pobudzić przepływ impulsów w mózgu. Wszystko za sprawą zawartych w niej: kofeiny, teofiliny i teobrominy. Dzięki tym substancjom kawa może wspierać koncentrację i pamięć. Warto jednak pamiętać, że efekt nie jest odczuwalny od razu – największe pobudzenie i poprawienie zdolności do zapamiętywania obserwuje się zwykle po około 3 godzinach. Sama kofeina zaczyna być wchłaniania już po 15 minutach, stąd wiele osób odczuwa spory zastrzyk energii prawie od razu po wypiciu filiżanki napoju.


Jakość kawy a jej właściwości

Nie można zapominać, że właściwości kawy mają bezpośredni związek z jej jakością. Warto więc wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł, poddane procesom palenia, niepowodującym utraty cennych składników. Kluczowe jest zweryfikowanie, skąd pochodzi kawa i sprawdzenie certyfikatów plantacji.


Na rynku największą popularnością cieszy się kawa Arabica i Robusta. Różnią się one od siebie przede wszystkim smakiem, a także zawartością kofeiny (Robusta zawiera jej nawet dwukrotnie więcej niż Arabica). Powszechnie na sklepowych półkach znaleźć można też mieszanki tych gatunków. Oba wykazują pozytywny wpływ na procesy zachodzące w organizmie.


Artykuł partnerski.




~Gosc | Czytano 52 razy | 17-05-2022 |



Ewa gotuje