Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Wieprzowina w miodzie
Czas 35 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 owoce jałowca
2 liście laurowe
3 ziarna ziela ang
po łyżeczce:
zioła prowansalskie
mielona papryka słodka
majeranek
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Wieprzowina w miodzie - sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy następnie kroimy w plastry 0,5 cm. Mięso posypujemy wszystkimi wymienionymi przyprawami - liście laurowe kruszymy.
Cebulę kroimy w talarki, czosnek siekamy, układamy to na mięsie, polewamy płynnym miodem (miód można roztopić w mikrofali lub na niewielkim ogniu) i oliwą, wstawiamy do lodówki na 2 dni.
Następnie zdejmujemy czosnek i cebulę a mięso podlewamy szklanką wodą i dusimy około 2 godzin. W trakcie duszenia odparowany sos uzupełniamy wodą.
Tak przygotowana wieprzowina jest pyszna :-)
Prześlij przepis asieńka | 11-10-11 | Czytano: 10293 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wieprzowina w miodzie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują