Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Wigilijna zupa grzybowa
Czas 90 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty /musi być koniecznie kwaśna/
3 garści grzybów suszonych /borowiki i podgrzybki/
2 woreczki /20 dkg/ kaszy gryczanej
4 litry wody
1 cebula
olej do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Wigilijna zupa grzybowa - sposób wykonania:
Pyszna, kwaśna zupa wigilijna zwana także kwasem grzybowym jest od zawsze przyrządzana na święta Bożego narodzenia w mojej rodzinie . W 4 litrach wody gotujemy kapustę kiszoną, aż będzie miękka. Kapusta musi być koniecznie kwaśna.
Po zagotowaniu odcedzamy kapustę na cedzaku i wlewamy wywar do drugiego garnka. Dodajemy wcześniej namoczone grzyby - większe sztuki kroimy na pół lub ćwiartki. Gotujemy aż grzyby będą miękkie.
Na koniec wsypujemy kaszę gryczana i gotujemy około 10 - 15 minut.
W międzyczasie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupa gotowa smacznego. Jest bardzo pyszna, z powodu swego kwaśnego smaku nadaje się doskonale na poświątecznego kaca ;-).
Aby zupa miała właściwy smak, kapusta musi być koniecznie kwaśna
przepis na kiszoną kapustę
Z wyciśniętej kapusty przygotowujemy farsz do
pierogów z kapusty i grzybami.
Prześlij przepis Kamiś | 17-12-10 | Czytano: 14361 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wigilijna zupa grzybowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują