Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Wigilijna zupa rybna

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ryby słodkowodnej (może być karp)
pęczek warzyw jak na rosół (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
1 cebula przekrojona na pół i przypieczona na palniku
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
sól
natka pietruszki

Wigilijna zupa rybna - sposób wykonania:

Bardzo prosta wigilijna zupa rybna.
Rybę myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w równe dzwonki.
Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy zimną wodą, wodę solimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, można też dodać ząbek czosnku, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Po około 20-30 minutach dodajemy dzwonki ryby. Wywar gotujemy kolejne 20 minut (około). Gdy warzywa i ryba są miękkie wyławiamy je z wywaru.
Kawałki ryby układamy na talerzach, zalewamy wywarem i posypujemy pietruszką.
Ja osobiście dodaję jeszcze plasterki ugotowanej w tym wywarze marchewki, zupa nabiera walorów i smakowych i kolorystycznych :-)


Prześlij przepis

asieńka | 13-12-10 | Czytano: 17662 razy | komentarzy [1]
Wigilijna zupa rybna komentarz



Opinie i komentarze na temat Wigilijna zupa rybna kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wigilijna zupa rybna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
eMILLY
2011-12-23 22:45

Mam ta zupe co roku na Wigilie i mojego meza zarazilam. Wzbogacam przepis tym że robie do tej zupy grzanki z buleczki przypiekam sa chrupiace i naprawde dodaja apetytu
Wesolych Swiat

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje