Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Wigilijne gołąbki

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

główka kapusty
4 szklanki kaszy gryczanej (lub jaglanej)
3 cebule
2 garście suszonych grzybów
śmietana
oliwa
sól, pieprz

Wigilijne gołąbki - sposób wykonania:

Niezwykle smaczne a zarazem postne gołąbki wigilijne to dobry pomysł na świąteczną kolację.

Dzień wcześniej należy pamiętać aby namoczyć grzybki.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu,w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju.
Suszone, namoczone grzyby ( w tej samej wodzie) gotujemy do miękkości. Wywar z gotowania zostawiamy. Grzyby drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Grzyby, cebulę i kaszę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę umieszczamy w garnku z gorącą wodą (na ogniu), sparzone liście odrywamy,odkrajamy grube nerwy. Do liścia ładujemy, farsz zwijamy.
Gołąbki układamy w rondelku, podlewamy bulionem, dusimy jak zwykłe gołąbki.
Przed podaniem wywar od grzybów podgrzewamy, zagęszczamy śmietaną, polewamy nim gołąbki.

Możemy też zrobić Sos grzybowy z grzybów suszonych
lub
Sos ze świeżych grzybów
używając grzybów mrożonych lub pieczarek.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 10-12-10| Czytano: 41449 razy |komentarz [0]
Wigilijne gołąbki komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz