Zastanawiasz się jak powstaje wino bezalkoholowe oraz jak smakuje? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części niniejszego artykułu.
Znów zacznijmy od końca. Wino bezalkoholowe może bowiem zawierać pewną ilość alkoholu, pozostałość po fermentacji, której przecież produkt ten podlegał. Jest go zasadniczo poniżej 1%, natomiast kierowcom i osobom w ciąży poleca się sięgnięcie po wino 0%. Dokładnie tak będą one opisane: bezalkoholowe z zawartością śladową i 0%, jeśli tego alkoholu nie ma wcale.
Jak się go usuwa, skoro taki trunek powstaje początkowo tak samo, jak każdego inne wino? Tutaj możliwości jest kilka i bez wchodzenia w szczegóły: stosuje się na przykład mrożenie, bo temperatura zamarzania alkoholu jest niższa niż wody, więc można go po prostu zlać znad zamrożonego wina. Są też inne opcje, które różnią się skutecznością czy wpływem na zawartość związków aromatycznych. Umówmy się jednak - różnice w smaku będą wyczuwalne dopiero dla kogoś z naprawdę wyrobionym podniebieniem.
Sprawdź ofertę win bezalkoholowych w sklepie Winolubni
Wybór win bezalkoholowych jest spory i choć rządzą tu zasady niemal takie same, jak w przypadku win klasycznych, warto zdać sobie sprawę z kilku niuansów.
Wino bezalkoholowe było reklamowane jako produkt dla kobiet w ciąży i kierowców. Tego uzasadniać nie trzeba, ale warto po nie sięgnąć również wtedy, kiedy zwyczajnie nie masz ochoty na alkohol albo nie możesz go pić choćby ze względów zdrowotnych. Co jakiś czas są one też zamawiane na różnego rodzaju imprezy - klimat zostaje ten sam, a można napić się wina i jednocześnie nie mieszać.
Tak naprawdę dziś wina bezalkoholowe są na tyle dobre, że warto ich spróbować choćby i tylko po to, żeby się o tym przekonać.
Artykuł partnerski.