Strona główna > > Porady kulinarne

Wino bezalkoholowe - czym jest, jak smakuje

Zdecydowanie łatwiej odpowiedzieć na drugie pytanie: jak smakuje wino bezalkoholowe? Dokładnie tak, jak jego odpowiednik z alkoholem, jeśli tylko trunek został prawidłowo przygotowany. Czym jest - to już sprawa trudniejsza, a to i tak nie koniec zagadek!

Zastanawiasz się jak powstaje wino bezalkoholowe oraz jak smakuje? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części niniejszego artykułu.

Jak powstaje wino bezalkoholowe i ile ma w sobie alkoholu?

Znów zacznijmy od końca. Wino bezalkoholowe może bowiem zawierać pewną ilość alkoholu, pozostałość po fermentacji, której przecież produkt ten podlegał. Jest go zasadniczo poniżej 1%, natomiast kierowcom i osobom w ciąży poleca się sięgnięcie po wino 0%. Dokładnie tak będą one opisane: bezalkoholowe z zawartością śladową i 0%, jeśli tego alkoholu nie ma wcale.

Jak się go usuwa, skoro taki trunek powstaje początkowo tak samo, jak każdego inne wino? Tutaj możliwości jest kilka i bez wchodzenia w szczegóły: stosuje się na przykład mrożenie, bo temperatura zamarzania alkoholu jest niższa niż wody, więc można go po prostu zlać znad zamrożonego wina. Są też inne opcje, które różnią się skutecznością czy wpływem na zawartość związków aromatycznych. Umówmy się jednak - różnice w smaku będą wyczuwalne dopiero dla kogoś z naprawdę wyrobionym podniebieniem.

Sprawdź ofertę win bezalkoholowych w sklepie Winolubni

Jakie wino bezalkoholowe wybrać?

Wybór win bezalkoholowych jest spory i choć rządzą tu zasady niemal takie same, jak w przypadku win klasycznych, warto zdać sobie sprawę z kilku niuansów.

  • Niekiedy pod nazwą „wino bezalkoholowe” można będzie znaleźć nieprzefermentowany sok. Fakt - alkoholu w tym nie ma, ale nie ma też charakterystycznego smaku wina. Tych produktów - ze względu na nazwę, która w oczywisty sposób jest myląca - jest już niewiele.
  • Wina czerwone dealkoholizuje się trudniej i tracą one w tym procesie więcej smaku i aromatu, jest więc ich na rynku relatywnie mniej. Niektóre są całkiem niezłe, choć tutaj akurat o przełożenie smaku jeden do jednego może być trudno.

  • Białe i różowe wina doskonale znoszą dealkoholizację, więc jeśli chcesz poczuć autentyczny smak, to właśnie w tym segmencie możesz znaleźć bezalkoholowe napoje, które smakują jak oryginały.
  • Sprawdź na etykiecie lub w opisie, do jakich dań najlepiej pasuje dany trunek - zwykle analogia do win tradycyjnych jest pełna, ale zdarzają się wyjątki.
  • Niektóre wina są dodatkowo aromatyzowane sokami - to wpływa na ich smak, ale czy pozytywnie, czy nie, to już trzeba ocenić samodzielnie.

Nie tylko dla kierowców

Wino bezalkoholowe było reklamowane jako produkt dla kobiet w ciąży i kierowców. Tego uzasadniać nie trzeba, ale warto po nie sięgnąć również wtedy, kiedy zwyczajnie nie masz ochoty na alkohol albo nie możesz go pić choćby ze względów zdrowotnych. Co jakiś czas są one też zamawiane na różnego rodzaju imprezy - klimat zostaje ten sam, a można napić się wina i jednocześnie nie mieszać.

Tak naprawdę dziś wina bezalkoholowe są na tyle dobre, że warto ich spróbować choćby i tylko po to, żeby się o tym przekonać.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 343 razy | 07-07-2022 |



Ewa gotuje