Strona główna > > Porady kulinarne

Wino musujące lekki alkohol z tysiącami bąbelków

Wino musujące to alkohol szczególny. Trunek ten bardzo często wybierany jest dla podkreślenia wyjątkowości danej chwili. Pije się go na przyjęciach okolicznościowych oraz aby uczcić ważne wydarzenia w naszym życiu – podawany jest np. w trakcie przyjęcia weselnego, urodzin czy zwycięstwa sportowego.

Wino musujące czyli lekki alkohol z tysiącami bąbelków idealny na wyjątkowe okazje. Schłodzone doskonale gasi pragnienie w upalne dni oraz letnie wieczory.
Wina musujące to alkohol szczególny. Trunek ten bardzo często wybierany jest dla podkreślenia wyjątkowości danej chwili.

Pije się go na przyjęciach okolicznościowych oraz aby uczcić ważne wydarzenia w naszym życiu – podawany jest np. w trakcie przyjęcia weselnego, urodzin czy zwycięstwa sportowego. Ze względu na duże walory smakowe, wybierany jest nawet przez osoby pijące alkohol wyłącznie okazjonalnie.


Różowe wino musujące


Wino musujące to lekki alkohol o orzeźwiającym smaku. Dobrze schłodzone doskonale gasi pragnienie w upalne dni oraz letnie wieczory. W zależności od rodzaju, poszczególne butelki różnić się mogą między sobą stopniem wytrawności, aromatem, intensywnością oraz rodzajem bąbelków. Wzbogacone jest ono dwutlenkiem węgla – powstałym w trakcie procesu fermentacji. Liczne bąbelki, które nie tylko podkreślają smak alkoholu tego typu, ale przede wszystkim zachwycają oko, powstają trzema sposobami. Pierwszym z nich jest metoda szampańska – w butelce, następnie metoda Charmata – bąbelki wytwarzane są w dużej kadzi lub mogą zostać sztucznie dodane do alkoholu podczas wytwarzania wina metodą trzecią.

Wino musujące pasuje w zasadzie do większości potraw, dzięki czemu nie musimy martwić się o popełnienie pomyłki w trakcie przyjęcia lub podczas towarzyskiego posiłku. Alkohol ten równie chętnie pity jest w towarzystwie dania, jak i również samodzielnie. Słodki smak trunku idealnie pasować będzie do deseru. Wino wytrawne doskonale smakuje z daniami mięsnymi, potrawami smażonymi oraz owocami morza. Powszechnie podawane jest również jako aperitif. Najczęściej występuje w barwie białej lub różowej, jednak istnieją również rodzaje o czerwonym, nasyconym kolorze.

Szampany należą do win musujących wytwarzanych w regionie francuskim – w Szampanii. Ich produkcja odbywa się metodą tradycyjną – w butelce zachodzi druga fermentacja. Szampan jest najbardziej cenionym winem musującym. Podobnie produkowany jest Cremant, Cava oraz włoska franciacorta. Metodą Charmata wytwarza się włoskie prosecco. Alkohol ten podawany może być z owocami morza, sushi czy w towarzystwie różnych rodzajów sera. Inne trunki tego typu produkowane są metodą trzecią – bąbelki zostają sztucznie dodane. Wina te charakteryzuje znacznie niższa cena od alkoholi wytwarzanych dwoma poprzednimi sposobami.

Sklep nasz oferuje wiele rodzajów win musujących, pochodzących z różnych zakątków świata. Szeroki wachlarz smakowy pozwoli na wybór odpowiedniego trunku, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego konesera alkoholi.

Artykuł partnerski.

~Gosc | Czytano 339 razy | 22-04-2020 |



Ewa gotuje