Strona główna > > Porady kulinarne

Wino w restauracji

Zazwyczaj nie doceniamy wina. Traktujemy je jako dodatek do pobytu w restauracji i teoretycznie jest to dobre, z grubsza oczywiste podejście, ale nie do końca o to powinno tutaj chodzić. Wino nie jest bowiem po prostu napojem, a wciąż jeszcze dla restauratorów jest ono najczęściej kolejna pozycją w menu gdzieś pomiędzy kawą i napojami gazowanymi. Czego tak naprawdę powinniśmy oczekiwać od wina w restauracji? Do czego powinien poprzez wino dążyć restaurator?

Wina stołowe
Przede wszystkim, konieczne jest zrozumienie, że w krajach typowo winiarskich wino jest czymś normalnym. Jest to uzupełnienie posiłku na tej samej zasadzie, jak koperek do młodych ziemniaczków. Nie stanowi dodatkowego dania i nie jest głównym elementem posiłku, ale zupełnie zmienia to, w jaki sposób będziemy posiłek odbierać. Tak na poziomie kubeczków smakowych, jak i na poziomie ogólnych doznań związanych z odbiorem całego posiłku. Warto w tym miejscu zauważyć też bardzo prosty fakt, iż wino wcale nie musi być drogie. Podawanie wina w restauracji nie musi przyjmować formy degustowania drogich roczników i nietuzinkowych szczepów. Wręcz przeciwnie, dobieranie odpowiedniego wina do posiłku jest zazwyczaj sztuką nie tyle znajdowania najlepszego wina na świecie, ale wyszukiwania tego, co będzie we właściwy sposób komplementarne w stosunku do danego zamówienia.
Wino towarzyskie
Podając wina w restauracji można mieć na celu bezpośrednie urozmaicenie posiłku i zazwyczaj to z tym elementem wciąż jeszcze mamy największy problem, ale kieliszek wina to także element, dzięki któremu będziemy uprzyjemniać sobie pobyt już po tym, jak posiłek, a przynajmniej jego podstawowa część, będzie skończony. W ofercie restauracji powinny znajdować się bowiem butelki dostosowane bezpośrednio do karty dań, ale także propozycje, za sprawą których gość restauracji będzie odkrywał świat winiarski. Bardzo dobrą praktyką lokali gastronomicznych jest komponowanie ich karty win w taki sposób, by oprócz tak zwanej podstawowej oferty, znajdowały się w niej jeszcze propozycje, które nie zostały uwzględnione tylko ze względu na ich komplementarność w stosunku do reszty oferty lokalu. Takiej komplementarności może nie być w ogóle, ponieważ część karty win powinna być wypełniona odkryciami winiarskimi, nietypowymi propozycjami z regionów winiarskich, z których pochodzą wybrane wina stołowe, a także propozycje specjalnie polecane przez samą restaurację. Takie podawanie wina w restauracji pozwoli gościom na znacznie pełniejsze cieszenie się wieczorem.


~Gosc | Czytano 804 razy | 15-05-2020 |



Ewa gotuje