a jesli wyklaruje sie juz w butelkach, tzn caly osad opadnie na dno, to potem w trakcie picia, nalewania z butelki dno sie wzruszy i znowu z winem wymiesza, i trza bedzie ze 3dni odczekac na kolejnego klarownego lyka- czy nie? bo jak mnie sie w balonie klarowalo kiedys po odzieleniu juz ryzu i reszty skladnikow z dna, i z samego juz plynu osiadlo mi w 2tyg jakies 3cm osadu, i po zamieszaniu klarowne juz winko znowu zrobilo sie mleczne
Idea jest taka, aby zlewać do butelek dopiero jak po N-tym razie klarowania w balonie na dnie nie ma już osadu. Dodatkowo niektózy winiarze dodają siarczany i inne świństwa do klarowania - nie polecam tego.
Co do nalewania wina z butelki, w której osadził się osad, polecam delikatne manewrowanie butelką i rozlanie całego wina do lampek.
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wino z ryżu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują