Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Wiśnie pod pierzynką
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
20 dag masła,
20 dag cukru ,
40 dag mąki krupczatki,
1 cukier waniliowy ,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko ,
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny, 30-40 dag konfitury wiśniowej,
do ozdoby: bita śmietana i szczypta cynamonu lub gorzkiego kakao
Wiśnie pod pierzynką - sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Ucierając dalej , dodać jajko i skórkę otartą z 1 cytryny . Wymieszać z połową przesianej mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do masy wsypać pozostałą mąkę i energicznie zagnieść kruszonkę. Formę do tart nasmarować masłem. Na dnie rozłożyć 2/3 ciasta , lekko docisnąć.
Piec około 15 minut w temp 200 C. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować .Wymieszać z podgrzaną konfiturą. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie. Wiśnie posypać pozostałą kruszonką. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok.20-25minut .
Gotowe ciasto podawać na ciepło w formie . Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana z cynamonem lub kakao.
Prześlij przepis ~Gosc | 31-10-10 | Czytano: 6980 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wiśnie pod pierzynką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują