Strona główna > > Porady kulinarne

Właściwości daktyli

Daktyle, zarówno suszone jak i świeże mają bardzo dużo witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawierają cukry proste, które są źródłem energii podczas intensywnego treningu. W czym jeszcze pomagają nam daktyle? Zachęcamy do lektury artykułu.

Pochodzenie daktyli

Daktyle królewskie są owocami daktylowca, najstarszego drzewa uprawianego od czasów prehistorycznych. Aktualnie drzewa daktylowe uprawia się głównie w południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Drzewo daktylowe rośnie nawet do 40 metrów i posiada 40 gron owocowych, w których znajdziemy po 30 sztuk owoców. Ich właściwości zdrowotne doceniane są zwłaszcza w krajach arabskich, gdzie daktyle nazywane są chlebem życia, a palmy, na których rosną te owoce nazywają drzewem życia. Daktyle świeże jak i suszone pełne są ważnych składników odżywczych, posiadają dużo błonnika, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B3. Zawierają potas, związki mineralne, a także przeciwutleniacze i salicylany.


Prozdrowotne zadanie daktyli

Daktyle bardzo dobrze wpływają na układ krwionośny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz powodują zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy. Zmniejszają dzięki temu ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Co ważne daktyle królewskie posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Wysoka zawartość potasu w daktylach sprawia, że łatwiej jest utrzymać poziom ciśnienia krwi czy chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym.


Dlaczego warto jeść daktyle?

Kupując daktyle, warto zwrócić uwagę na ich skład. Często do ich zabezpieczenia na czas podróży oraz przed pleśnią. W przypadku suszonych daktyli warto zwrócić uwagę na to czy nie są gazowane dwutlenkiem siarki. Dzięki temu daktyle mają idealny, miodowo brązowy kolor. Ponadto daktyle, wobec których zostały zastosowane siarczany, mają charakterystyczną, kwaskową woń. Warto zatem wybierać daktyle z upraw ekologicznych.



Zastosowanie daktyli

Daktyle są bardzo pomocnymi owocami w momencie często występujących zaparć. Owoce można jeść prosto z opakowania, można ugotować kompot lub profilaktycznie podawać do różnych potraw. Daktyle są ważnym elementem diety osób cierpiących na nadkwasotę, ponieważ wykazują właściwości alkalizujące. Po ich zjedzeniu pH żołądka będzie bardziej zasadowe i zmniejszy dolegliwości ze strony żołądka. Daktyle są polecane osobom z zespołem jelita drażliwego, ponieważ zawierają tryptofan, czyli aminokwas biorący udział w metabolizmie serotoniny, czym zmniejsza wpływ na nasilenie się objawów w zespole jelita drażliwego.


Gdzie kupić daktyle?

W Polsce popularne są daktyle drylowane, suszone. Można je dostać w niemalże każdym sklepie spożywczym. Warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Skórka suszonego daktyla powinna być błyszcząca i pozbawiona uszkodzeń. W sklepach internetowych można dostać świeże daktyle.


Wykorzystanie w kuchni

Daktyle stosuje się do produkcji mąki, miodu palmowego, przetworów lub jako dodatek do wypieków, lub muesli. Warto zwrócić uwagę na to, że daktyle świetnie zastępują słodycze.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 41 razy | 23-05-2022 |



Ewa gotuje