Daktyle królewskie są owocami daktylowca, najstarszego drzewa uprawianego od czasów prehistorycznych. Aktualnie drzewa daktylowe uprawia się głównie w południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Drzewo daktylowe rośnie nawet do 40 metrów i posiada 40 gron owocowych, w których znajdziemy po 30 sztuk owoców. Ich właściwości zdrowotne doceniane są zwłaszcza w krajach arabskich, gdzie daktyle nazywane są chlebem życia, a palmy, na których rosną te owoce nazywają drzewem życia. Daktyle świeże jak i suszone pełne są ważnych składników odżywczych, posiadają dużo błonnika, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B3. Zawierają potas, związki mineralne, a także przeciwutleniacze i salicylany.
Daktyle bardzo dobrze wpływają na układ krwionośny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz powodują zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy. Zmniejszają dzięki temu ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Co ważne daktyle królewskie posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Wysoka zawartość potasu w daktylach sprawia, że łatwiej jest utrzymać poziom ciśnienia krwi czy chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym.
Kupując daktyle, warto zwrócić uwagę na ich skład. Często do ich zabezpieczenia na czas podróży oraz przed pleśnią. W przypadku suszonych daktyli warto zwrócić uwagę na to czy nie są gazowane dwutlenkiem siarki. Dzięki temu daktyle mają idealny, miodowo brązowy kolor. Ponadto daktyle, wobec których zostały zastosowane siarczany, mają charakterystyczną, kwaskową woń. Warto zatem wybierać daktyle z upraw ekologicznych.
Daktyle są bardzo pomocnymi owocami w momencie często występujących zaparć. Owoce można jeść prosto z opakowania, można ugotować kompot lub profilaktycznie podawać do różnych potraw. Daktyle są ważnym elementem diety osób cierpiących na nadkwasotę, ponieważ wykazują właściwości alkalizujące. Po ich zjedzeniu pH żołądka będzie bardziej zasadowe i zmniejszy dolegliwości ze strony żołądka. Daktyle są polecane osobom z zespołem jelita drażliwego, ponieważ zawierają tryptofan, czyli aminokwas biorący udział w metabolizmie serotoniny, czym zmniejsza wpływ na nasilenie się objawów w zespole jelita drażliwego.
W Polsce popularne są daktyle drylowane, suszone. Można je dostać w niemalże każdym sklepie spożywczym. Warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Skórka suszonego daktyla powinna być błyszcząca i pozbawiona uszkodzeń. W sklepach internetowych można dostać świeże daktyle.
Daktyle stosuje się do produkcji mąki, miodu palmowego, przetworów lub jako dodatek do wypieków, lub muesli. Warto zwrócić uwagę na to, że daktyle świetnie zastępują słodycze.
Artykuł partnerski.