Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Wołowina po toskańsku

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg wołowiny (rostbef)
400 gram cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka bulionu wołowego
szklanka wody
2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
przyprawy: sól, pieprz, łyżka tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
3 marchewki
2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
natka pietruszki

Wołowina po toskańsku - sposób wykonania:

Przepis na Wołowinę po toskańsku z programu Ewa gotuje.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoto.
Wołowinę kroimy w grubą kostkę (3x3cm). Wołowinę obsmażamy na ogniu, następnie dodajemy 2 łyżki masła oraz mąki.Zalewamy bulionem i wodą oraz winem, przykrywamy i dusimy. Gdy wołowina będzie już podduszona ale nie miękka dodajemy przyprawy: pieprz, sól, roztarty w dłoniach tymianek, liście laurowe i czosnek (wyciśnięty lub drobno pokrojony). Następnie dodajemy dość grubo pokrojony seler naciowy, marchewkę i groszek oraz ze złoconą wcześniej cebulę. Dusimy do miękkości, posypujemy natką pietruszki, podajemy z makaronem.


Prześlij przepis

asieńka | 02-04-11 | Czytano: 46150 razy | komentarzy [3]
Wołowina po toskańsku komentarz



Opinie i komentarze na temat Wołowina po toskańsku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wołowina po toskańsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Wołowina po toskańsku
2011-04-02 10:30

Chyba bardzo smaczny gulasz !
Ewa super gotuje :-)

Autor
mniam
2011-07-03 17:49

coś wspaniałego, wlasnie jestem na etapie duszenia :) smak sosu jest wysmienity. Uwielbiam przepisy Ewy :)

Autor
prawie wołowina
2011-07-04 15:49

Nie lubię wołowiny, więc zastąpiłam ją łopatką wieprzową i dodałam białe wino. Może nie wyjdzie dokładnie to samo, ale mięsko właśnie się dusi i jego zapach obezwładnia. Mąż nie może się doczekać... :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje