Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Wołowina po toskańsku
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg wołowiny (rostbef)
400 gram cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka bulionu wołowego
szklanka wody
2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
przyprawy: sól, pieprz, łyżka tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
3 marchewki
2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
natka pietruszki
Wołowina po toskańsku - sposób wykonania:
Przepis na Wołowinę po toskańsku z programu Ewa gotuje.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoto.
Wołowinę kroimy w grubą kostkę (3x3cm). Wołowinę obsmażamy na ogniu, następnie dodajemy 2 łyżki masła oraz mąki.Zalewamy bulionem i wodą oraz winem, przykrywamy i dusimy. Gdy wołowina będzie już podduszona ale nie miękka dodajemy przyprawy: pieprz, sól, roztarty w dłoniach tymianek, liście laurowe i czosnek (wyciśnięty lub drobno pokrojony). Następnie dodajemy dość grubo pokrojony seler naciowy, marchewkę i groszek oraz ze złoconą wcześniej cebulę. Dusimy do miękkości, posypujemy natką pietruszki, podajemy z makaronem.
Prześlij przepis asieńka | 02-04-11 | Czytano: 47909 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wołowina po toskańsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują