Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Wołowina smażona z papryką

Składniki:

300g wołowiny (najlepiej polędwicy)
2 zielone papryki pocięte w cienkie paski
4 papryki chili świeże lub marynowane pocięte w cienkie paski
1 dymka (pokrojone w kawałki długości 4cm)
3 ząbki czosnku wyciśnięte
olej do smażenia i frytowania

Marynata:
1 1/2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
1/3 roztrzepanego białka
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Sos:
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka wina ryżowego
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru

Wołowina smażona z papryką - sposób wykonania:

Mięso pokroić w cienkie paski wymieszać z marynatą. Paprykę i chili oczyścić z nasion pociąć w cienkie paski.
W woku rozgrzać olej do frytowania, smażyć wołowinę ok. 30 sek, następnie dodać zieloną paprykę i smażyć wszystko razem kolejne 30 sek. ciągle mieszając. Wyjąć i dobrze osączyć z oleju.
Na jednej łyżce oleju przesmażyć krótko chili, czosnek i dymkę (ok. 30 sek.). Dodać mięso z papryką, wlać sos, smażyć krótko mieszając. Potrawa gotowa.


Prześlij przepis

| 21-09-09 | Czytano: 26662 razy | komentarzy [0]
Wołowina smażona z papryką komentarz



Opinie i komentarze na temat Wołowina smażona z papryką kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wołowina smażona z papryką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje