Strona główna >> Desery >> Ciasta

Wuzetka

Czas 40 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Krem:
75 dag serka homogenizowanego
25 dag cukru pudru
szklanka kremówki
7 łyżeczek żelatyny

Polewa:
gotowa lub
5 dag masła
2 dag cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

Wuzetka - sposób wykonania:

Ucieramy masło dodając cukier, jajka, obie mąk wymieszane z proszkiem, kakao oraz cukier waniliowy. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C ( blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą).

Serek ucieramy z cukrem, żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, studzimy (ale tak by nie zastygła), śmietanę ubijamy i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej.
Wszystkie składniki polewy zagotowujemy i mieszamy ze sobą.

Ciasto przekrajemy na pół, smarujemy kremem, 1/ 3 kremu zostawiamy na wierzch. Po wyłożeniu kremu na wierzch polewamy je przestudzoną ale nie zastygniętą polewą.
Czas przygotowania bez czasu pieczenia.


zobacz też inną wersję ciasta WZ




Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 14-06-10 | Czytano: 43445 razy | komentarzy [2]
Wuzetka komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2011-04-06 13:40

Może być dobry. Wypróbuję.

Autor
Truskawka
2011-10-07 21:41

No nawet dobre te ciasto ale lepszy jest ciasto z toffi:)

Linia tła strony

Dodaj komentarz