Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Wuzetka
Czas 40 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Krem:
75 dag serka homogenizowanego
25 dag cukru pudru
szklanka kremówki
7 łyżeczek żelatyny
Polewa:
gotowa lub
5 dag masła
2 dag cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wuzetka - sposób wykonania:
Ucieramy masło dodając cukier, jajka, obie mąk wymieszane z proszkiem, kakao oraz cukier waniliowy. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C ( blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą).
Serek ucieramy z cukrem, żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, studzimy (ale tak by nie zastygła), śmietanę ubijamy i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej.
Wszystkie składniki polewy zagotowujemy i mieszamy ze sobą.
Ciasto przekrajemy na pół, smarujemy kremem, 1/ 3 kremu zostawiamy na wierzch. Po wyłożeniu kremu na wierzch polewamy je przestudzoną ale nie zastygniętą polewą.
Czas przygotowania bez czasu pieczenia.
zobacz też inną wersję ciasta WZ
Prześlij przepis mewa80 | 14-06-10 | Czytano: 44897 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wuzetka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują