Strona główna > > Porady kulinarne

Wybieramy idealny wok - na co zwrócić uwagę

Wok to patelnia, która wywodzi się z Azji i z kuchnią tego typu jest ona kojarzona. Swoim kształtem przypomina głęboką miskę z jedną lub dwiema rączkami. Dzięki takiej budowie pozwala na niezwykle wydajną obróbkę cieplną.

Współczesne woki są produkowane z różnych materiałów - stali, aluminium oraz teflonu, mają także spłaszczone dno, aby można było je spokojnie stosować na współczesnych kuchenkach indukcyjnych. W naszym poradniku prezentujemy kilka wskazówek, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie woka.

Wok i jego zastosowanie


Wok to patelnia o specyficznym kształcie, która swoim wyglądem bardziej przypomina misę niż garnki. To naczynie do smażenia wywodzi się z Chin. Jego półkolisty kształt pozwala przygotować potrawy w swoistej harmonii - w woku ciepło rozprowadzane jest równomiernie. A nieustanne mieszanie składników, dba o odpowiednie przygotowanie dania.

W tej wyjątkowej patelni możemy gotować na parze, smażyć w głębokim tłuszczu oraz dusić potrawy. Niektóre woki posiadają w zestawie także ruszt, który umożliwia grillowanie i smażenie potraw. Wok to patelnia na której przyrządzimy nie tylko dania azjatyckie, bez problemu możemy przygotować na niej także także nasze ulubione mięsa i ryby.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Jedną z ważniejszych kwestii na którą warto zwrócić uwagę jest materiał, z którego wykonano wok. Jeśli zależy nam na patelni wysokiej jakości zainwestujmy w model żeliwny, który bardzo szybko się nagrzewa i dość długo utrzymuje wysoką temperaturę. Musimy jednak pamiętać o tym, że są to bardzo ciężkie naczynia. O wiele bardziej lżejsze są modele węglowe, które równie świetnie przewodzą ciepło.

Najtańszą alternatywą są patelnie aluminiowe, pokryte nieprzywierającą powłoką np. teflonem. Woki aluminiowe są wytrzymałe, mają gładką powierzchnię, jednak nieco trudniej utrzymać w nich stałą temperaturę.
Kolejnym typem na który warto zwrócić uwagę jest wok ceramiczny. Naczynia wykonane z ceramiki są niezwykle wytrzymałe, jednak warto dodać, że są dość problematyczne jeżeli chodzi o ich czyszczenie.

Woki wykonane ze stali węglowej są doceniane za dobre przewodnictwo ciepła, wysoką jakość i trwałość materiału, a także lekkość - w porównaniu do żeliwnych naczyń. Wybierając ten materiał koniecznie zwróćmy uwagę na stop metalu użyty w tej patelni. Warto pamiętać, że wok ze stali węglowej wymaga odpowiedniego traktowania - przed użyciem należy go patynować oraz unikać kwaśnych produktów, które mogą uszkodzić powierzchnię.

Kuchnia indukcyjna a wok

Kolejną kwestią na jaką warto zwrócić uwagę przed zakupem jest zastosowanie naczynia. Oprócz standardowych modeli, które są przystosowane do przygotowywania potraw na kuchenkach gazowych, znajdziemy także woki przeznaczone do indukcji.
Czym różnią się między sobą poszczególne modele? Woki do indukcji charakteryzują się lekko spłaszczonym dołem, co jest niezwykle praktycznym rozwiązaniem. W tym przypadku nie musimy martwić się, że nasze naczynie zostanie przewrócone. Co więcej, taką patelnię możemy używać także na palnikach gazowych. Dzięki temu zyskujemy więc narzędzie 2 w 1.
Woki z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością jest to spowodowane tym, że coraz chętniej sięgamy po wyjątkowe przepisy kulinarne z krańców świata. Z tego względu warto zainwestować w wok, czyli wyjątkową patelnię, która posłuży nam nie tylko podczas przygotowywania dań azjatyckich.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 91 razy | 27-04-2020 |



Ciasta ewa gotuje