Strona główna > > Porady kulinarne

Wykwintna japońska herbata gyokuro

Zielona herbata towarzyszy mieszkańcom Azji kilka razy dziennie. Ilość gatunków, rodzajów, sposobów jej wykorzystania przyprawia o zawrót głowy. Zielona herbata to termin używany przez nas, Europejczyków. W Japonii, która słynie z kultury uprawy, parzenia i serwowania każdy gatunek ma swoją nazwę i miejsce pochodzenia.

Niektóre gatunki herbaty podawane są jako codzienny napój, inne towarzyszą świętom i specjalnym okazją. Taką specjalną herbatą jest gyokuro – jedna z najlepszych i zrazem najcenniejszych herbat z Kraju Kwitnącej Wiśni. Herbata gyokuro nie jest podawana na co dzień – stanowi elegancki upominek, podawana jest wyłącznie na specjalne okazje. Jej wyjątkowo delikatny smak wymaga skupienia przy degustacji.


Dlaczego herbata gyokuro jest droga?


Jest to specjalny gatunek herbaty, której uprawa i zbiór jest niezwykle pracochłonna i wymaga fachowej wiedzy. Krzaki herbaty gyokuro 3 tygodnie przed zbiorami zostają zasłonięte od światła specjalnymi matami ze słomy ryżowej. Ten nietypowy zabieg odpowiada za specyficzny smak i właściwości tej niezwykłej herbaty. Oryginalną, importowaną bezpośrednio z Japonii herbatę gyokuro można zamówić w sklepie internetowym moyamatcha.com. Estetycznie zapakowana herbata gyokuro to świetny pomysł na prezent dla fanów japońskiej kuchni i kultury, szczególnie w zestawie z eleganckimi czarkami do jej podawania. Moyamatcha.com nie jest zwykłym sklepem internetowym. Oprócz bogatej oferty japońskich herbat, ceramiki i akcesoriów do zaparzania można przeczytać tam wiele artykułów o historii i kulturze konsumpcji herbaty w Japonii, a także znaleźć cenne wskazówki jak przyrządzić prawdziwą japońską herbatę, w tym najcenniejszą – herbatę gyokuro.


Jak zaparzać i podawać herbatę gyokuro ?


Najważniejsza w sztuce zaparzania herbaty gyokuro jest właściwa temperatura wody. Nie wolno zalewać jej wrzątkiem, wskazana temperatura to 60-70 stopni. Sam proces parzenia powinien trwać od jednej do trzech minut. Tak zaparzona herbata najlepiej wyzwala swój piękny zapach i bardzo subtelny, bogaty w umami smak. Herbata gyokuro ma właściwości pobudzające, nie mniej niż mocna kawa. Jest również bardzo cenna dla zdrowia ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Herbatę gyokuro można zaparzać kilka razy. Specjaliści twierdzą, że najlepiej smakuje drugie parzenie. Herbaty gyokuro nie należy serwować do posiłku lub do deserów. Aby w pełni rozkoszować się jej smakiem należy degustować ją w skupieniu niczym najdroższe wino.


~Gosc | Czytano 554 razy | 30-03-2021 |



Ewa gotuje