Strona główna > > Porady kulinarne

Z czego słynie polska kuchnia - najpopularniejsze polskie potrawy

Zastanawiasz się z czego słynie polska kuchnia? Świetnie się składa! Artykuł jest idealny dla Ciebie. Dowiedz się jakie są najpopularniejsze polskie potrawy.

Kuchnia polska słynie z wielu wyjątkowych w smaku potraw, wśród których wyróżnia się dania mięsne, a także potrawy z kapusty oraz grzybów. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej, a także zapoznać się z najbardziej znanymi potrawami na terenie Polski.

Bigos

Polska kuchnia słynie na świecie między innymi z dań stworzonych z kapusty, które są dość zróżnicowane. Wśród nich przede wszystkim wyróżnić można bigos. Podstawą bigosu jest kapusta kiszona, świeża, a także inne dodatki, które są charakterystyczne dla kuchni polskiej. Do bigosu z powodzeniem można dodać różne rodzaje mięs, takie jak golonka, boczek, a także kiełbasa. Bardzo często dodaje się do tego dania także suszone śliwki oraz grzyby, które również są jednym z popularniejszych składników w kuchni polskiej.

Pierogi

Kolejną potrawą, z której słynie Polska, bez wątpienia są pierogi w różnych wariantach. Pierogi są dość znane na świecie, jednak w każdym kraju mają inny smak i są przygotowywane z różnymi nadzieniami. Na terenie Polski najczęściej przyrządza się pierogi wypełnione farszem z mięsa, a także z kapusty i grzybów. Dość dużą popularnością cieszą się również pierogi z serem, które potocznie nazywa się ruskimi. Pierogi występują także w wersji na słodko. W tym przypadku serwowane mogą być z takimi składnikami jak jagody, truskawki, a także ze słodkim twarożkiem.

Gołąbki

Wśród najpopularniejszych potraw kuchni polskiej wyróżnia się także gołąbki. Można ich spróbować między innymi w takim miejscu jak restauracja polska Kraków. Gołąbki to potrawa przygotowywana z liści kapusty oraz mięsno-ryżowego farszu. Najczęściej podawana jest z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz różnymi dodatkami, takimi jak na przykład ziemniaki. Gołąbki są uznawane za klasykę polskiej kuchni, dlatego warto ich spróbować.

Żurek

Dla polskiej kuchni charakterystyczne są również zupy w różnych wariantach smakowych. Szczególnie dużą popularnością wśród wielu osób cieszy się tradycyjny żurek. Smak zupy w dużej mierze zależny jest od konkretnego regionu kraju, w którym jest przyrządzana. Żurek zazwyczaj przygotowuje się na zakwasie, a w zupie można znaleźć takie dodatki jak biała kiełbasa oraz ugotowane na twardo jajka. Tradycyjny polski żur podaje się w czarkach chlebowych, które dopełniają jego wyjątkowy smak.

Barszcz czerwony

Na terenie Polski bardzo dużą popularnością cieszy się także taka zupa jak barszcz czerwony, która jest serwowana na różne specjalne okazje. Barszcz czerwony przyrządzany jest z buraków i jest to obowiązkowa potrawa na wigilię. Najczęściej serwuje się go z uszkami, ale także z pasztecikami. Z buraków możliwe jest przygotowywanie także innych zup, które są popularne na terenie kraju. Na wiosnę z młodych buraków przyrządza się botwinkę, a podczas lata orzeźwiający chłodnik.

Zrazy

W kuchni polskiej nie może oczywiście zabraknąć tak klasycznej potrawy, jak zrazy. Zrazy mogą być podawane w różnych formach. Mogą to być zarówno wypełnione farszem plastry mięsa, jak i duszone, niezawijane plastry mięsa. Zrazy najczęściej przyrządza się w sosie własnym, jednak chętnie serwowane są również w wyśmienitym sosie grzybowym. Ta potrawa kojarzona jest z kuchnią staropolską. Sztukę mięsa najczęściej podaje się z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Gulasz wieprzowy

Podróżując po Polsce warto spróbować również takiej potrawy jak gulasz wieprzowy. Przyrządzany jest z wieprzowiny wraz z dodatkiem ziół charakterystycznych dla kuchni polskiej, czyli między innymi ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gulasz stanowi istotny składnik takich potraw jak placek po węgiersku oraz placek po zbójnicku, które cieszą się bardzo dużą popularnością na terenie Polski. Gulasz może być również serwowany z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Kaczka z jabłkami

Dla polskiej kuchni charakterystyczne są również wszelkie potrawy z kaczki, na przykład takie jak kaczka pieczona z jabłkami oraz majerankiem. Pieczona kaczka pochodzi z kuchni staropolskiej i jest bardzo aromatycznym daniem, zwłaszcza z dodatkiem winnych jabłek. Serwuje się ją z pyzami na parze oraz modrą kapustą. Dodatki stanowią dopełnienie wyjątkowego smaku pieczonej kaczki.

Desery

W kuchni polskiej nie brakuje również niepowtarzalnych w smaku deserów. Wśród ciast największą popularnością cieszą się tradycyjne serniki oraz makowce, a także ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami. Tradycyjnym polskim ciastem jest również szarlotka serwowana z bitą śmietaną lub lodami. Oprócz ciast w kuchni polskiej można spotkać się z pysznymi pączkami oraz chrupiącymi faworkami.


Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 608 razy | 26-01-2023 |



Ewa gotuje