Dobre pieczywo chrupkie będzie zrobione z mąk o wysokiej popiołowości, które zapewniają mu lekkość oraz kruchość. Z czym je podawać? Podpowiadamy!
Jeśli lubicie klasyczną kuchnię i połączenia słodko-słone nie trafiają w Wasze kubki smakowe, świetnym pomysłem będzie podanie pieczywa chrupkiego z guacamole i jajkiem sadzonym. Guacamole, czyli pastę w awokado przygotujecie dosłownie w pięć minut. W miseczce rozgniećcie widelcem awokado, dodajcie odrobinę soku z cytryny, do smaku sól, pieprz oraz czosnek. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię i na niewielkiej ilości tłuszczu przygotujcie jajko sadzone. Pamiętajcie, by żółtko pozostało płynne. Tylko wtedy wasza kanapka będzie idealna. Na talerzu wyłóżcie dwa chlebki Chrupak 3 Ziarna, posmarujcie je przygotowaną wcześniej pastą z awokado, połóżcie jajko, posypcie świeżym szczypiorkiem i długo dojrzewającym serem. Grana padano lub parmezan będą tu świetnie pasować. Rozpuszczą się na jeszcze ciepłym jajku, a rozpływające się żółtko w połączeniu z lekko kwaskowatym od cytryny awokado podbije Wasze podniebienia.
Osobom, które lubią czasami zaszaleć w kuchni, z pewnością przypadnie do gustu to słodko – słone połączenie sera z karmelizowaną gruszką i miodem. Kanapki będą zachwycająco pyszne. Koniecznie musicie ich spróbować. Przygotujcie pieczywo chrupkie, najlepiej sprawdzi się minimalnie słodki chlebek Orkisz & Muesli. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię i rozpuśćcie na niej odrobinę mała klarowanego. W tym czasie umytą gruszkę pokrójcie na cienkie plastry i wrzućcie na rozgrzany tłuszcz, smażąc na delikatnym ogniu przez około dwie minuty. Gdy gruszki będą już miękkie, dodajcie do nich miód oraz suszony tymianek. Na przygotowanym wcześniej pieczywie rozsmarujcie biały serek kanapkowy lub ułóżcie twaróg, połóżcie na nim przygotowane gruszki, polejcie płynnym miodem i posypcie posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie!
Jeśli lubicie śniadaniowe propozycje z popularnej restauracji typu fast food, przygotowaliśmy dla Was zdrowszą alternatywę! Kanapki na pieczywie chrupkim z rukolą, serem żółtym, jajkiem sadzonym i pieczarkami. Przygotujcie patelnię i zeszklijcie na niej cebulę. Dodajcie pieczarki i poczekajcie, aż stracą wodę. Przyprawcie je solą, pieprzem oraz czosnkiem. Na osobnej patelni rozpuśćcie masło klarowane i przygotujcie jajko sadzone. Gdy Wasze składniki są gotowe, może przejść do przygotowania śniadania. Pieczywo chrupkie posmarujcie cienką warstwą ulubionego masła, a następnie ułóżcie na nim rukolę. Połóżcie plaster dobrego sera o głębokim smaku. Następnie jajko i przygotowane wcześniej pieczarki z cebulką. Kanapki na ciepło są idealnym pomysłem na zimowe śniadania.
Artykuł partnerski